Selecteer een pagina
Le châssis rennsport V2 de Fanatec pour le sim racing

Fanatec Rennsport Cockpit V2: Mijn mening over dit chassis

Sim Racing Nerd

Als expert op het gebied van sim racen test ik de beste wielen, cockpits en games om je te helpen de juiste keuze te maken.

16/07/2025

De Rennsport Cockpit V2 in een notendop

Sim race nerd

Mijn mening over de fanatec rennsport cockpit V2 sim racing
Ontwerp
Gameplay
Waar voor je geld

Voordelen en nadelen

✅ Buisvormige structuur met uniek ontwerp
✅ Stevig en eenvoudig te monteren
✅ Direct te configureren bij Fanatec
❌ Kaal chassis, geen accessoires
❌ Beperkte aanpassingen aan de rijpositie
❌ Licht hoog prijskaartje

4.3

De markt voor cockpits voor simracen wordt momenteel gedomineerd door spelers als Simlab, PlaySeat en Next Level Racingen vele anderen. Deze merken bieden een breed scala aan opties voor virtuele piloten, of ze nu beginners, doorgewinterde racers of professionals zijn. Hun motto is om kwaliteitsproducten aan te bieden die stabiel en vooral upgradebaar zijn.

Maar wat als ik je zou vertellen dat Fanatec ook aanwezig is op de cockpitmarkt. Nee, ik heb het niet over de recente toevoegingen aan de catalogus, namelijk de CSL en ClubSport GT Cockpits. Ik heb het over de Rennsport V2, een buizenchassis dat lang geleden is uitgebracht door het Duitse bedrijf voor sim-racing randapparatuur.

Als je vandaag rondsnuffelt in de Fanatec catalogus, vind je deze cockpit helemaal onderaan de chassis pagina, nog steeds beschikbaar voor verkoop. Houdt dit product nog steeds stand ondanks de hevige concurrentie, niet alleen van andere merken, maar ook van Fanatec? Dat gaan we in wat volgt uitvinden.

Belangrijkste en technische kenmerken van het chassis

  • Afmetingen 115x54x54 cm
  • 30 kg gewicht
  • Volledig metalen buizenstructuur
  • Compatibel met alle Fanatec-randapparatuur en randapparatuur van andere merken
  • Ondersteuning voor drievoudige monitorconfiguratie beschikbaar
  • Ondersteuning voor versnellingspook/handrem
  • Sober ontwerp, volledig in zwart

Ontwerp Rennsport V2

Mijn mening over de rennsport cockpit V2 sim racing

Laten we beginnen met het ontwerp van de Rennsport V2. Het is een cockpit van buizen, helemaal zwart en tussen de buizen met beschermende… roosters? Eerlijk gezegd weet ik het niet. Misschien is het bedoeld als onderscheidend designelement, maar ik denk dat het beter is zonder. Dit is puur subjectief.

Wat de rest van het chassis betreft, vormen de buizen aan de voorkant een gewelfde boog die eerlijk gezegd een groot succes is. Aan de basis van de Rennsport V2 zit een vierkant gedeelte dat de hele chassisstructuur ondersteunt. Je kunt ook het trapasdek en de kuipsteun zien. Deze twee elementen zijn niet uitgebreid aangepast, wat laat zien dat dit chassis naar huidige maatstaven vrij oud is.

Assemblage op maat

Dit soort chassis wordt meestal als bouwpakket geleverd en je bent zelf verantwoordelijk voor de montage. Geen paniek, het is niet ingewikkeld om te doen en er is een gedetailleerde handleiding om je te helpen.

Als het gaat om het monteren van sim-racing randapparatuur, heb je het Direct Drive basisdek, dat geschikt is voor aan de onderkant gemonteerde randapparatuur. Op de lijst van Fanatec staan CSL Elite Wheel Base, ClubSport Wheel Base V1 en alle andere onder gemonteerde randapparatuur, zelfs die van concurrerende merken.

Fanatec biedt ook een reeks optionele beugels om de Rennsport V2 aan te passen. Er is er een voor de monitoren, een voor de versnellingspook en een voor de bak. Zoals het geval is met 99% van de buizenchassis op de markt, is het aanpassen van de Rennsport V2 beperkt tot de onderdelen die Fanatec aanbiedt.

Productie en afwerking

Dit chassis is gebaseerd op een volledig metalen buizenstructuur. De basis is gemaakt van een vierkant profiel om het gewicht van het chassis, de bestuurder en de sim-racing randapparatuur te ondersteunen, wat zorgt voor stijfheid en stabiliteit.

Tussen de buizen zitten fijne roosters die alleen voor ontwerpdoeleinden moeten dienen, want in termen van structurele bijdrage doen ze in absolute zin niet veel.

De afwerking is nauwgezet, zoals we gewend zijn van Fanatec-producten. Geen scherpe randen, geen slecht bewerkte onderdelen, geen uitstekende delen. Het viel me alleen op dat de voorste buizen, die de boog vormen, uit twee aan elkaar gelaste elementen bestaan. Het is niet scherp, maar ik had graag gezien dat ze gebogen waren.

Chassisafstelling

Laten we het eens hebben over de chassisinstellingen. In principe beweegt het dek niet, behalve in hoogte en diepte. Je kunt het verticaal verstellen met behulp van beugels en moersleutels, en ook horizontaal om de juiste afstand tussen jou en het stuurwiel te krijgen.

Het crankstel kan gekanteld worden, zodat je de hoek kunt aanpassen. In totaal zijn er ongeveer tien standen, waardoor je je op je gemak zou moeten voelen tijdens het rijden op rFactor of iRacing.

En voor de kuipstoel biedt Fanatec er verschillende, waaronder die van Sparco. Je kunt de zitting en de hoogte van de zitting verstellen, maar met gereedschap (inbussleutel). Nou ja, je kunt er niet veel mee verstellen, maar het is beter dan niets, zeker als je bedenkt dat dit chassis al een paar jaar oud is. Dus…

Sensaties tijdens het spelen

Laten we eens kijken hoe de Rennsport V2 aanvoelt tijdens een sim-racesessie. Allereerst is dit chassis technisch compatibel met een breed scala aan race-randapparatuur. Maar, en dit blijft mijn keuze, ik zou niet zo ver gaan om DD bases en zeer krachtige cranksets te gebruiken. Ik zou het liever houden bij de middenklasse, in het koppelbereik van 10 - 12 nm voor liggende achtervorken.

Wat stabiliteit betreft, was ik verrast om te zien dat de Rennsport V2 nauwelijks bewoog tijdens de race, zelfs met een buizenstructuur die zeker mooi is, maar beperkt in termen van stijfheid. Dit is een van de grootste nadelen van een buizenchassis, maar de Rennsport V2 slaagt hier vrij goed in.

Dan zijn er nog de decks. Het basismodel is twee-assig verstelbaar en bleek solide tijdens racesessies. Ik merkte echter wel een lichte buiging in het trapasdek, vooral bij hard remmen. Deze buiging lijkt te worden veroorzaakt doordat de Load Cells veel remkracht vragen, want met een CSL Pedals LC was het deck veel steviger en merkte ik nauwelijks buiging.

Laten we eindigen met de bak. Er zijn wat beperkingen in de bak, maar dit komt voornamelijk door het ontwerp van de Rennsport V2. De ondersteuning van de bak is solide en biedt een typische touring-rijpositie. Dit Fanatec-chassis is niet ideaal voor F1-races, of zelfs GT-races, vanwege de rijpositie.

Mijn mening over de fanatec rennsport cockpit V2 sim racing

Compatibiliteit van het Rennsport V2-chassis

De Rennsport V2 is compatibel met veel sim-race randapparatuur, waaronder die van Fanatec. Wat betreft de bases, er zijn er allemaal met montage aan de onderkant. Als je een recente Fanatec-basis hebt die aan de voorkant of zijkanten wordt gemonteerd, kun je nog steeds beugels gebruiken voor de montage.

Hetzelfde geldt voor pedalboards, die van onderaf worden bevestigd aan het dek, dat verschillende gaten heeft om plaats te bieden aan een breed scala aan randapparatuur. Maar de Rennsport V2 is ook compatibel met pedalboards van andere merken zoals Logitech of Thrustmaster. Hetzelfde geldt voor concurrerende bases, zolang ze maar aan de onderkant van het chassisdek worden bevestigd.

Waar voor je geld

Tot nu toe is de Rennsport V2 een behoorlijk goed chassis. Toegegeven, het is oud en een beetje beperkt qua instellingen, maar het is goed genoeg voor een beginnende coureur die langzaam beter wil worden en zijn sim-racing setup gaandeweg wil upgraden. Nou ja, op papier dan.

In de loop der jaren zou de prijs van de Rennsport V2 gedaald moeten zijn, beetje bij beetje tot een fatsoenlijk niveau. Maar dat is niet het geval. De Rennsport V2 kost op dit moment bijna € 1.000, wat eerlijk gezegd niet geweldig is in deze tijd, vooral gezien de concurrentie die zich voor dezelfde prijs aanzienlijk heeft ontwikkeld, en die ook nog eens van Fanatec komt. Simpel gezegd: de prijs-kwaliteitverhouding van de Rennsport V2 steekt een beetje, zelfs heel erg.

Mijn oordeel over het Rennsport V2-chassis van Fanatec

Eerlijk gezegd ben ik een grote fan van de sim-race randapparatuur van Fanatec. Het merk heeft de racesimulatiemarkt veroverd en behouden. Het assortiment is uitgebreid, innovatief en bovenal geschikt voor alle budgetten.

Met de nieuwe chassis ontwikkeld en uitgebracht door Fanatec (CSL en ClubSport Cockpits), is het moeilijk voor mij om de Rennsport V2 aan te bevelen, vooral tegen de huidige prijs. Als je het kunt vinden met 60% korting, of zelfs 50% korting, is het denkbaar voor een instapmodel dat een goed gevoel moet geven aan een beginnende piloot. Maar als het nog steeds €1.000 is, kun je net zo goed voor een ClubSport Cockpit gaan, die goedkoper en vooral moderner is.

Vergelijkbare artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *