Selecteer een pagina
Test et Avis du cockpit Playseat Formula Pro

Playseat F1 : Mijn eerlijke mening over deze Cockpit

Sim Racing Nerd

Als expert op het gebied van sim racen test ik de beste wielen, cockpits en games om je te helpen de juiste keuze te maken.

16/07/2025

De Playseat F1 in een paar woorden

Sim race nerd

Test en beoordeling van de Playseat Formula Pro cockpit
Ontwerp
Gameplay
Waar voor je geld

Voordelen en nadelen

✅ Uitstekende bouwkwaliteit
✅ Comfortabel en verstelbaar
✅ Hoge compatibiliteit met de grote namen in sim-racing
✅ Eenvoudige montage
❌ Premium prijs
❌ Neemt veel ruimte in

4.7

Spelconsoles zoals de PS3 en Xbox 360 hebben videogames echt gedemocratiseerd voor iedereen, met meer dan 80 miljoen verkochte exemplaren voor elke console. Sindsdien is het een race naar de top en het moet gezegd worden dat Sony een vrij comfortabele voorsprong heeft op Microsoft.

Tegenwoordig heeft bijna elk huis een console, zelfs een console van de oude generatie. Videogames maken op elke manier deel uit van ons leven, of het nu is om de tijd te doden, records te breken op de racebaan of om bovenaan de lijst te komen met Call of Duty.

Hetzelfde geldt voor simracen. We hebben beginners, amateurs en profs, en zelfs echte coureurs die op simulators trainen. Ik hoef je niet te vertellen dat je voor sim-racen een setup nodig hebt. De eenvoudigste bevatten een stuur, voet en pedalen, en de meest complete gaan nog verder met een versnellingspook, een groot gebogen scherm en een cockpit.

In sim-racing zijn er veel spelers op de cockpitmarkt, en Playseat is onbetwist de leider. Met meer dan 20 jaar ervaring weet dit Nederlandse merk wat het doet. In wat volgt, laat ik je kennismaken met een van de producten, de Playseat F1en belicht de functies en wat ik ervan vind.

Belangrijkste en technische kenmerken van de cockpit

  • Afmetingen: 140 x 50 x 88 cm
  • Gewicht: 31 kg
  • Compatibel met randapparatuur van Fanatec, Thrustmaster en Logitech
  • Compatibel met consoles en pc’s
  • Cockpit verstelbaar in verschillende vliegtuigen
  • Robuuste constructie met staal en lederlook vinyl
  • Uitstekende bouwkwaliteit

Ontwerp van de Playseat F1

Cockpitontwerp is erg belangrijk voor mij, omdat ik een product moet kiezen dat er goed uitziet en vooral praktisch is. De Playseat F1 is, zoals de naam al doet vermoeden, gelicenseerd voor F1 en is vooral bedoeld voor simracers die van deze discipline houden. Dat betekent echter niet dat het nutteloos is voor rally of GT3.

Wat mij betreft heeft de Playseat F1 een prachtig ontwerp, met zijn strakke lijnen, heel typerend voor een racestoel. Je zit heel laag bij de grond en je benen zijn hoger geplaatst. Het is mooi, maar ik ben geen grote fan van de fel oranje/rode kleur. Neem het zoals je wilt, maar ik geef de voorkeur aan het sobere chassis.

Productie en afwerking

De Playseat F1 is een eersteklas cockpit en de bouwkwaliteit is gewoonweg uitstekend. De structuur is uniek, met staal voor sterkte en stabiliteit, vooral dankzij het gepatenteerde Forcelock-systeem van het merk. Je zult er uren op doorbrengen tijdens sim-racesessies, zonder dat de Playseat F1 ook maar een krimp geeft.

Op het gebied van comfort heeft het Nederlandse merk alles uit de kast gehaald. Natuurlijk, gezien de prijs (daar kom ik hieronder op terug). Je hebt een zeer comfortabele zitting, met een vinylbekleding in lederlook, zodat je er urenlang op kunt spelen zonder vermoeidheid, pijn of iets anders te voelen.

De afwerking is een luxe autofabrikant waardig. Alle oppervlakken zijn glad, zodat je jezelf niet bezeert door er met je vingers of handen overheen te gaan. Het moet gezegd worden dat Playseat de productie op grote schaal al lang onder de knie heeft.

De cockpit gebruiken

Zoals ik al eerder zei, is deze cockpit compatibel met randapparatuur van de grote namen in sim-racing, zoals Fanatec, Thurstmaster en Logitech. Dit betekent dat je ankerpunten direct op de cockpit hebt voor alles van de basis tot het stuur en de pedalen.

Ook al is de Playseat F1 meer gericht op F1, vandaar de naam, er is niets dat je tegenhoudt om het te gebruiken voor elke andere sim-racing discipline. De enige beperkingen zijn:

  • Het gewicht van de gebruiker mag niet hoger zijn dan 122 kg
  • De lengte van de gebruiker, die niet meer dan 2,2 m mag bedragen

Een ander sterk punt van de Playseat F1 is het montagegemak. Dit is echter een gemengde zegen, want het beest neemt behoorlijk wat ruimte in beslag met zijn afmetingen van 140 x 50 x 88 cm. Ik kan alleen maar zeggen dat je voldoende ruimte moet hebben voor je opstelling, naast het budget dat je nodig hebt om deze cockpit te kopen.

Voor normaal gebruik is de Playseat F1 gewoonweg perfect. Door comfort te combineren met een ingenieus ontwerp dat rechtstreeks is overgenomen van F1 cockpitconfiguraties, is dit chassis ontworpen voor lange sim-racesessies, vooral als je randapparatuur hebt van Fanatec of een andere eersteklas fabrikant van sim-raceproducten.

Sensatie in het spel

Zelfs als een cockpit zoals de Playseat F1 een extra laag realisme toevoegt, valt niet te ontkennen dat de sensaties in de game voornamelijk komen van randapparatuur zoals de stuurwielen en pedalen.

Waar de Playseat F1 echter in uitblinkt, is de onderdompeling. Als je een F1-fan bent en een specifieke opstelling voor de sport wilt, dan is de Playseat cockpit precies wat je nodig hebt. De positie dicht bij de grond geeft je het gevoel dat je in de stoel van een eenzitter zit, klaar om Monza te bestormen.

Bovendien kun je de stoel verstellen zodat hij perfect bij je lichaam en rijpositie past. Maar niet alles aan deze stoel is perfect.

Op de foto’s kun je zien dat er een verstelbare beugel of arm precies in het midden zit, die tussen je benen door gaat. Dit is waar de basis en het stuurwiel op gemonteerd worden, en ik moet zeggen dat het een beetje ongemakkelijk is om het daar te hebben, tenminste in het begin. Ervaren sim-racers zullen geen moeite hebben om hieraan te wennen, omdat ze gewend zijn om met hun linkervoet te remmen, iets wat alle coureurs doen. Maar beginners, of fans van andere sim-racing disciplines, zullen wat tijd nodig hebben om zich aan te passen aan het gebruik van de Playseat F1, omdat je altijd de reflex hebt om met je rechtervoet te remmen.

Test en beoordeling van de Red Bull-versie van de Playseat Formula Pro-cockpit

Compatibiliteit Playseat F1

Playseat is een grote speler in het cockpitsegment, en ik denk zelfs de leider. Om deze positie te bereiken, en vooral te behouden, moeten je producten werken en compatibel zijn met de grote namen in sim-racing. En dit is het geval. De Playseat F1 is compatibel met vrijwel alle sim-racing randapparatuur van de grote merken, waaronder Fanatec, Logitech en Thrustmaster. Welk pedaalbord of stuurwiel je ook hebt, je kunt het zeker gebruiken met de Playseat F1.

Ook platformtechnisch zit je goed. De Playseat F1 is compatibel met alle beschikbare platforms, inclusief PC en consoles (Xbox en Playstation). Je hoeft alleen maar de randapparatuur die je hebt te installeren en je kunt aan de slag.

Waar voor je geld

Een van de nadelen van deze cockpit is de prijs. Met €1.300 is het een duur product. Toegegeven, het is een eersteklas cockpit van de wereldleider, met kwaliteitsmaterialen, hoge compatibiliteit met alle randapparatuur van de grote sim-racemerken, werkend op alle platforms en met gepatenteerde systemen, maar het blijft een duur product. Bovendien is het niet eens de duurste Playseat !

Wat de prijs-kwaliteitverhouding betreft, heb ik gemengde gevoelens. Deze cockpit blijft een uitstekend product als je het je kunt veroorloven. De Playseat F1 is echter niet gericht op amateur sim-racers, maar meer op pro’s en piloten die het perfecte gereedschap willen voor hun sim-racesessies. En als je het vanuit die hoek bekijkt, dan is het inderdaad een product dat zijn prijs waard is.

Mijn oordeel over de Playseat F1 cockpit

Ik moet zeggen dat de Playseat F1 voor F1-fans een ongelooflijk realisme biedt tijdens sim-racesessies. Met de rijpositie op de grond, de benen omhoog en het stuur op schouderhoogte is alles aanwezig om je te laten geloven dat je echt in een eenzitter rijdt.

De enige grote zwakte is de prijs, waardoor hij alleen toegankelijk is voor een zeer specifiek publiek. Als je setup voornamelijk F1-georiënteerd is en je hebt de middelen (wat overigens zeker het geval is), dan kan ik deze cockpit zonder de minste aarzeling aanbevelen. Met zijn bouwkwaliteit, stabiliteit en eersteklas materialen is alles aanwezig om je onder te dompelen in een eenzitter.

Vergelijkbare artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *