De Moza R16 in een paar woorden

Voordelen en nadelen
✅ 16 nm piekkoppel
✅ Uitstekende force feedback, uitstekend geproportioneerd
✅ Diverse montageopties beschikbaar
✅ Aantrekkelijke prijs in vergelijking met de concurrentie
❌ Sommige Moza Racing wielen zijn niet compatibel met deze basis
ㅤ
Al enkele jaren wordt er in de wereld van sim-racing gesproken over één merk in het bijzonder: Moza Racing. De reden is heel eenvoudig: deze fabrikant van race-randapparatuur kwam letterlijk uit het niets en concurreert met grote namen in de industrie zoals Fanatec en Simagic. In het geval van Simagic is het merk ook al enige tijd geleden opgericht, maar Fanatec is een van de eerste spelers op het gebied van sim-racing, naast Logitech en Thrustmaster.
Het merk Moza heeft min of meer een buzz gecreëerd sinds zijn verschijning op de wereldmarkt van sim-racing, en niet voor niets. Vanaf het begin heeft deze fabrikant race-randapparatuur aangeboden die niet alleen eersteklas is, maar ook krachtig, zodat ze op hun eigen terrein kunnen concurreren met de zwaargewichten uit de industrie.
Het huidige assortiment van de fabrikant omvat de Direct Drive R16 , die tot doel heeft marktaandeel af te snoepen van de Simagic Alphaof de Fanatec ClubSport DD+. De R16 ontwikkelt maar liefst 16 nm aan maximumkoppel, met een erg boos ontwerp en een gevoel dat je zal doen twijfelen tussen de drie spelers en hun product. In wat volgt nemen we dit basismodel onder de loep en vertel ik je wat ik ervan vind.
Belangrijkste en technische kenmerken van de basis
- Maximaal koppel van 16 nm
- 1000 Hz vernieuwingsfrequentie
- Weegt bijna 9 kg
- Volledig metalen constructie (aluminiumlegering)
- Controller met 18-bits resolutie
- Draadloze communicatie met het stuur
- Compatibel met vrijwel het gehele Moza Racing ecosysteem
Moza R16 ontwerp
Allereerst moet je weten dat de huidige basis-R16 een opfrisbeurt heeft ondergaan van Moza Racing en nu een minder flitsend design heeft. Qua vorm verschilt hij niet veel van het oude model: het is nog steeds een erg boos, hoekig ontwerp. Het lijkt erg op de stylingcode van Lamborghini en ik vind het erg mooi, hoewel dat een subjectief punt is. Ik moet zeggen dat het een verandering is ten opzichte van de ontwerpen van de concurrentie, met name de Alfa en de ClubSport DD+.
De basisversie van de R16 is helemaal zwart, met felgroene en witte lijnen. Hij is prachtig en heeft hetzelfde ontwerp als zijn grote zus, de R21. Het moet gezegd worden dat deze nieuwe R16 veel meer all-round is dan de oude, wat betekent dat hij gebruikt kan worden met vrijwel elke sim-racing set-up.

Assemblage op maat
Met de R16 Gen 2 hebben we een nieuw lid in de montageafdeling van de basis: de front mount, en dat is een goede zaak moet ik zeggen. Natuurlijk heeft de R16 nog steeds zijn bottom mount-systeem, maar Moza heeft nu front mount toegevoegd, wat een heleboel montagemogelijkheden biedt.
Het is heel eenvoudig om te doen: lijn de basis uit met je cockpit en schroef de hardware vast. Snel en gemakkelijk. We raden je echter sterk aan om een chassis van goede kwaliteit te gebruiken om de basis te bevestigen, omdat deze 16 nm koppel ontwikkelt en ongeveer 9 kg weegt.
Productie en afwerking
De gehele basisbehuizing is gemaakt van een aluminiumlegering, wat gewicht bespaart (9 kg voor de R16 vergeleken met 12 kg voor de Alpha van Simagic). Aluminium fungeert ook als koellichaam voor de motor en de boordelektronica.
Wat de afwerking betreft, die is een Super Car waardig, en niet een van de standaard modellen. Het is zeer hoogwaardig, met bijzondere aandacht voor elk detail; of het nu gaat om de ruimte tussen de verschillende onderdelen, hun uitlijning of het lakwerk, alles is perfect.
Tegelijkertijd is dat wat je zou verwachten van een product dat claimt premium te zijn en voor een vrij hoge prijs wordt verkocht, ook al is het goedkoper dan de concurrentie. Moza weet hoe het zijn producten moet maken, vooral Direct Drive-bases, en dat wordt bevestigd door de R16.
Aan de slag met de basis
Op de weegschaal weegt deze basis iets minder dan 9 kg, wat niet echt zwaar is, zeker niet als je bedenkt dat de motor maar liefst 16 nm maximumkoppel levert. Desalniettemin neem je deze basis alleen in de hand om hem op je rig te installeren, en daar zal hij hopelijk een tijdje blijven.
De QR is de legendarische QR van Moza, gebaseerd op de D1-Spec. In principe is het een van de beste die momenteel op de markt verkrijgbaar is, met draadloze verbinding met het stuur (als dat daarmee compatibel is, natuurlijk). Deze QR is zeer gebruiksvriendelijk en dat was te verwachten, aangezien hij geïnspireerd is op die in de autosport en vrijwel geen buiging heeft op de aandrijfas.
Sensaties tijdens het spelen
Laten we overgaan tot de kern van de zaak, namelijk het gevoel van deze Moza Racing base. Allereerst moet je weten dat de R16 die momenteel te koop is een ‘Gen 2’-model is, met wijzigingen in het ontwerp en voornamelijk in het Force Feedback-algoritme, maar met dezelfde hardware.
Dit alles wil zeggen dat de R16 Gen 2 veel communicatiever is dan de Gen 1, vooral als het gaat om kleine details zoals het verlies van grip aan de voorkant, de verschillen tussen de vibrators en al het andere. Natuurlijk voel je de normale details, zoals schokdempers en al dat grote feedbackmateriaal. Maar daarbovenop krijg je een overlay van lichte details, fijner dan normaal, hetzelfde wat je krijgt met de nieuwe R12 basis.
De 16 nm piekkoppel is meer dan genoeg voor de meeste rijders, zelfs meer dan genoeg als je het mij vraagt. Maar met een R16 heb je de mogelijkheid om de krachtterugkoppeling te verlagen tot waarden van bijvoorbeeld 10 - 12 nm koppel, terwijl je nog steeds enige marge hebt om deze in de toekomst te verhogen. En je kunt natuurlijk ook vliegwielen met een grotere diameter gebruiken. Vergeet niet dat een R12 zal pieken op wielen met een diameter van 31 of zelfs 32 cm met lichtgewicht materialen, terwijl de R16 meer aankan.

Compatibiliteit van de Moza R16 basis
Afgezien van de ES, CS V1 en GS V1 stuurwielen is de R16 compatibel met alle wielen uit het Moza assortiment, naast de andere randapparatuur natuurlijk. Wat betreft het platform is het hetzelfde als met de rest van de producten van de Chinese fabrikant: de R16 werkt alleen op PC, wat eerlijk gezegd een beetje jammer is, vooral als je ziet dat de concurrentie, voornamelijk Fanatec, bases aanbiedt die compatibel zijn met consoles.
De lijst met sim-racetitels is behoorlijk lang en bevat iRacing, AC, ACC, Dirt, F1, rFactor en nog veel meer.
Waar voor je geld
Met een verkoopprijs van €870 is de R16 een basismodel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, zeker in vergelijking met de Fanatec ClubSport DD+, die €1000 kost. Hoewel de DD+ profiteert van de reputatie van het merk Fanatec voor uitmuntendheid, is de R16 net zo goed gemaakt, premium en vooral goed presterend.
Mijn oordeel over de Direct Drive R16-basis van Moza Racing
Als je op zoek bent naar een uitstekende basis met meer dan 15 nm koppel, premium, krachtig en vooral ultra-communicatief op zowel lichte als zware details, en je bent een exclusieve pc-racer, dan is de R16 duidelijk iets voor jou. Je zult absoluut geen spijt krijgen van je aankoop, zeker niet als je eenmaal een paar rondjes over het circuit hebt gereden.
Als je echter zowel een console- als PC-racer bent, zal de R16 je alleen op de PC tevreden kunnen stellen en dat vind ik wederom een beetje jammer. Ik hoop alleen dat Moza erin slaagt om een samenwerking aan te gaan met Sony en/of Microsoft om de bases console-compatibel te maken, zodat ze op hetzelfde niveau komen als die van Fanatec.
Wat mij betreft is de Moza R16 een zeer goede, krachtige basis om te overwegen.
0 reacties