De Moza R9 in een paar woorden

Voordelen en nadelen
✅ Vrij aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding
✅ Goede bouwkwaliteit
✅ Goed rijgevoel
❌ Alleen compatibel met het pc-platform
❌ Soms is de force feedback vaag
ㅤ
Er zijn tegenwoordig veel sim-racing spelers, met merken zoals Fanatec met meer dan 20 jaar ervaring in het spel, Thrustmaster en Logitech. Deze spelers hebben hun reputatie opgebouwd op incrementele innovatie met elke generatie sim-racing producten en randapparatuur, en dat heeft uitstekend voor ze uitgepakt.
Het Chinese imperium heeft er echter geen genoegen mee genomen om vrijwel elke productiefabriek ter wereld te huisvesten, maar heeft besloten om op eigen terrein met anderen te concurreren. In sim-racing heb ik het natuurlijk over merken als Moza Racing en Simagic, die jonge spelers zijn in de sector maar een meesterzet hebben gedaan door randapparatuur te ontwikkelen die het op kan nemen tegen giganten als Fanatec en Simucube.
Over Moza Racing gesproken, deze jonge Chinese fabrikant heeft de kroon gezet met een uitgebreide sim-racing catalogus van hoge kwaliteit, die vooral gericht is op Fanatec. Het moet gezegd worden dat het Duitse merk een groot doelwit in de rug had gestoken door de CSL DD-basis tegen een lage prijs uit te brengen. Nu, in 2023, vecht Moza voor marktaandeel en zijn R9-basis speelt een zeer belangrijke rol in zijn plan. In wat volgt laat ik je kennismaken met deze basis en geef ik je mijn mening erover.
Belangrijkste en technische kenmerken van de basis
- Compacte Direct Drive-basis met 9 nm maximumkoppel
- Hoog gewicht van bijna 7 kg op de weegschaal
- Compatibiliteit beperkt tot pc
- Onbeperkte draaihoek
- Stevige, hoogwaardige aluminium constructie
Moza R9 ontwerp
Het ontwerp van de Moza R9 lijkt opvallend veel op dat van de Fanatec CSL DD, en met reden; de Chinese fabrikant van sim-racing randapparatuur heeft het duidelijk gemunt op de Duitse gigant en zijn assortiment. Wat mij betreft is daar niets mis mee, en de Moza R9 ziet er best goed uit. Hij heeft hetzelfde ontwerp als zijn kleine zusje, de R5, met een volledig matzwarte buitenkant en hier en daar een Moza logo.
Hij is echt mooi, vooral de aandrijfas, die in dezelfde kleur is geschilderd als de basis. Fanatec, met zijn Base Side QR1, doet dit bijvoorbeeld niet. Over de as gesproken, die is groot in vergelijking met de concurrentie en doet me denken aan die van Simagic. Hij is voorzien van Moza’s eigen QR, die grotendeels is geïnspireerd op de QR’s die in de autosport worden gebruikt, met een draadloze verbinding.
Al met al is hij echt prachtig en past hij perfect bij elke opstelling.

Assemblage op maat
De Moza R9 wordt aan de onderkant gemonteerd met 4 bevestigingspunten met schroeven. De meeste cockpits op de markt accepteren het montagesysteem van de Moza R9 zonder enig probleem. En als je een tafel of bureau gebruikt, is er een voet die aan je meubilair kan worden bevestigd en de basis vasthoudt. Deze configuratie moet echter worden gebruikt met solide meubilair, omdat de R9 9 nm koppel ontwikkelt.
De installatie zelf zou niet veel tijd in beslag mogen nemen, ongeacht de steun die je gebruikt (cockpit of meubel). Het is erg gebruiksvriendelijk en je kunt zien dat het merk de tijd heeft genomen om de basis goed te ontwikkelen.
Productie en afwerking
De Moza R9 is gemaakt van aluminium dat in de luchtvaart wordt gebruikt, wat hem sterk, mooi en ‘licht’ maakt. Ik heb het woord ‘licht’ tussen aanhalingstekens gezet omdat het ding op de weegschaal bijna 7 kg weegt.
De afwerking is gewoon top: alles is goed gedaan, de verschillende onderdelen passen perfect in elkaar en het lakwerk is prachtig, vooral de matte afwerking. Je kunt voelen dat dit product met aandacht voor detail is gemaakt, en uiteindelijk ben je goed geholpen.
Aan de slag met de basis
Ten eerste is hij zwaar, net zo zwaar als de concurrentie. Basissen die dit koppel ontwikkelen hebben een grote motor en dat heeft invloed op het gewicht. Maar verder is er niets te melden. De lak en het aluminium voelen geweldig aan, tenminste voor het korte moment dat je de basis in je handen neemt om hem te installeren. Daarna raak je vooral het stuur en de versnellingspook aan, als je die hebt.
De QR van Moza Racing, en trouwens ook die van Simagic, is uitstekend, veel beter dan de QR1 van Fanatec. Zoals je weet, is de verbinding tussen het stuur en de Fanatec basis gemaakt via pinnen die in een soort socket passen, zoals bij een computerprocessor. Deze oplossing is prima voor PC’s, omdat je de CPU maar één keer installeert, maar bij een stuur moet je hem op een gegeven moment wel verwisselen en loop je het risico dat de pinnen verbuigen.
Bij Moza en Simagic is de verbinding tussen het stuur en de basis draadloos, waardoor er geen risico is op beschadiging. Dat is echt slim en heel hightech. Bovendien is de QR van Moza veel beter dan de QR1 van Fanatec wat betreft de sterkte van de aandrijfas. Veel berichten op het net geven echter aan dat de Moza QR op de lange termijn niet de meest betrouwbare is. Dus…
Sensaties tijdens het spelen
Laten we eens kijken hoe de Moza R9 in de game aanvoelt. Allereerst is de motor die Moza Racing voor dit basismodel gebruikt gewoonweg uitstekend. Hij levert een supergebalanceerd koppel, ongeacht het vermogensniveau dat je instelt met de Pit House-software. En dat is iets wat je niet elke dag ziet in simracing. Over het algemeen presteren de basismotoren alleen goed als je ze op hun maximumvermogen laat draaien. Zodra je aan het vermogensniveau begint te komen, worden de dingen wazig, vooral voor de feedback.
Over feedback gesproken, de motor is heel precies, met een flinke dosis force feedback, en je voelt alles wat de auto waarin je rijdt doet, van de simpele trillers tot de schokken, en niet te vergeten de drifts die je kunt maken als je uit de bocht komt. De sensaties worden uitstekend overgebracht, ongeacht het maximale koppel dat je hebt gekozen. Het is simpel: de feedback is in principe hetzelfde, maar meer verdund als je het koppel verlaagt, of agressiever als je het tot het maximum opvoert. Ik weet niet hoe Moza dit voor elkaar krijgt, want het merk is pas 3 jaar oud.
Het plaatje is echter niet zo mooi, want ervaring speelt een belangrijke rol bij sim-racen. De motor is hardwarematig gewoon uitstekend en daar heb ik niets op aan te merken. Maar als je er wat tijd mee doorbrengt, zul je hier en daar een vaag gevoel opmerken. Het is niet zo fijn als met een Fanatec, Simagic of Simucube basis, bijvoorbeeld. Af en toe krijg je het gevoel dat de motor niet helemaal weet wat hij moet doen als hij vreemde commando’s krijgt van de basiscontroller.

Compatibiliteit van de R9 basis
Wat compatibiliteit betreft, doet Moza Racing wat iedereen doet: zijn producten werken alleen binnen zijn ecosysteem. Dus als je een Moza R9 koopt, moet je jezelf met lichaam en ziel onderdompelen in het merk, met stuurwielen, pedalen en al de rest.
Wat betreft platformcompatibiliteit werkt de Moza R9 alleen op PC’s, net als de andere producten van de Chinese fabrikant, en dit is ook het geval bij Simagic. Maar Moza heeft toekomstige producten voor Xbox en Playstation beloofd.
Waar voor je geld
Deze basis kan worden ingeruild voor ongeveer €470 inc BTW, waardoor hij een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding heeft in vergelijking met concurrenten zoals Fanatec. De bouwkwaliteit kan zich meten met de grote namen in sim-racing. Bovendien is er in het 9nm koppelsegment min of meer geen concurrentie voor Moza, waardoor het vrij is om de harten van nieuwe racers te veroveren.
Mijn oordeel over de Direct Drive R9 basis van Moza
Nou, om eerlijk te zijn is de Moza R9 een product waar ik echt van genoten heb, of het nu semi-arcade of simulatie is. De sensaties zijn uitstekend, de feedback zeer goed weergegeven, maar met af en toe een beetje wazigheid.
Ik raad deze basis ten zeerste aan voor racers die een complete setup willen opbouwen, en vooral voor diegenen die niet bang zijn voor nieuwe avonturen en bereid zijn om Moza Racing te laten bewijzen wat het op de lange termijn kan.
0 reacties