De Asetek Invicta Bundel in een notendop

Voordelen en nadelen
✅ Basis ontwikkelt 27 nm koppel
✅ Hydraulisch crankstel dat bestand is tegen een druk van maximaal 100 bar
✅ Stuur met koolstofvezel afwerking en open handgrepen
✅ Meeslepende force feedback in sim-racing
❌ Rempedaal zeer moeilijk te gebruiken
❌ Het stuur in deze bundel is gebaseerd op dat van de Forte-reeks
❌ Crankset met pedalen in een bijna verticale positie
ㅤ
Er zijn verschillende merken in het premium sim-racing segment, waaronder Simucube, Simagic en Fanatec. Het moet gezegd worden dat deze markt concurrerend blijft om een aantal redenen, waaronder de kracht van de bases, de specialisatie van de randapparatuur voor sim-racing (F1, GT, endurance, enz.), de kwaliteit van de producten en hun materialen, en de prijzen.
Natuurlijk zien we bijna elk jaar nieuwe spelers die het in het topsegment proberen, zoals het geval was met Moza Racing. Toegegeven, het Chinese merk biedt een basis die 21 nm koppel ontwikkelt met meeslepende force feedback, maar de rest van het assortiment is niet zo gericht op het topsegment.
Een van de nieuwste toetreders tot het topsegment is de Deense fabrikant Asetek met zijn assortiment sim-racing randapparatuur dat de concurrentie aan wil gaan met de zwaargewichten uit de industrie. PC-kenners zullen dit merk, dat min of meer alle patenten voor waterkoeling in computers bezit, zeker herkennen.
Met een schat aan ervaring in de custom parts industrie voor PC-koeling, wilde Asetek een andere snaar aan zijn boog toevoegen, en ik denk dat dat begrijpelijk is. Om te overleven moet je diversifiëren op verschillende gebieden, en daarom heeft Asetek onder andere zijn sim-racing assortiment La Prima, Forte en Invicta ontwikkeld, waarvan we de nieuwste zullen bekijken.
Belangrijkste en technische kenmerken van de bundel
- Directe aandrijvingsbasis die 27 nm koppel ontwikkelt
- Forte stuur met een diameter van 29 cm en open handgrepen
- Hydraulisch crankstel met THORP-technologie voor drukken tot 100 bar
- 22-bits encoder gebaseerd op
- 12 knoppen, 6 draaischakelaars, 2 schakelaars en 3 encoders op het frontpaneel voor het stuurwiel
- QR op de achterkant van het stuur identiek aan die van Simucube
- Crankset verkrijgbaar in S-versie en een ‘Clutch’-kit voor een extra koppelingspedaal
Ontwerp van de Asetek Invicta
Het ontwerp van de Invicta basis is vrijwel identiek aan dat van zijn kleinere broers en zussen: de behuizing is sober, lang, met vinnen voor het koelen van de motor en de elektronica. Aan de voor- en achterkant zit een plastic afdekking die zijn best doet om op te gaan in de rest van de behuizing, maar daar uiteindelijk niet in slaagt.
Wat betreft het stuurwiel: er is nog geen Invicta-stuurwiel, maar Asetek werkt er naar verluidt aan. Dus gebruiken we het stuur uit het gamma onder ons, namelijk de Forte. Het is een stuur met een vrij sobere koolstofvezel voorplaat, besprenkeld met oranje accenten die er goed bij passen, moet ik zeggen.
Tot slot is het Invicta pedaalbord, naar mijn mening, een stukje goudsmederij. Het lijkt erg op dat van de Forte serie, omdat het dezelfde basis deelt, maar de Invicta heeft veel mooiere pedalen, met geperforeerde platen en oranje accenten op de input uitleessystemen.

Assemblage op maat
Om de basis op een chassis te monteren, heb je 2 opties: één aan de voorkant, net achter de voorklep, en één aan de onderkant. Voor de voorkant moet je of een beugel van Asetek kopen, of een cockpit hebben die montage aan de voorkant ondersteunt. De montage aan de onderkant is vrij standaard, met schroefgaten.
Het crankstel kan ook vanaf de onderkant worden bevestigd aan vrijwel alle chassis en cockpits op de markt. Ik stel echter voor dat je een zeer sterke uitrusting hebt, want dit crankstel is hydraulisch en kan gemakkelijk 100 bar druk weerstaan. Asetek verkoopt ook een stand-alone koppelingspedaal dat eenvoudig op een chassis kan worden gemonteerd.
Laten we eindigen met de montage van het stuurwiel. Het stuur, net als de basis, maakt gebruik van een QR die veel lijkt op die op Simucube, die wordt geïnstalleerd door de wielzijde op de basiszijde te schuiven. Het werkt heel intuïtief en je hebt ook een soort peddel/drukknop aan de achterkant van het stuur om de QR uit te schakelen. Het is trouwens erg praktisch en veel beter dan de Simucube-oplossing, moet ik zeggen.
Productie en afwerking
De Invicta basis is gemaakt van zeer goed afgewerkt aluminium, behalve dat de covers opnieuw van plastic zijn en de uitlijning niet top is, vooral als je kiest voor een bevestiging aan de voorkant. Maar al met al is dit een eersteklas apparaat met een goede afwerking.
Het pedaalbord is specifiek voor deze Invicta serie en is verreweg het meest hoogwaardige apparaat van allemaal. Het aluminium van de pedalen en de voet is uitstekend afgewerkt, zonder bramen of iets dergelijks. De pedaalplaten hebben een geperforeerd ontwerp, zoals te zien is op sommige Supercars en zelfs Hypercars. Het is mooi, ultra-premium, maar niet al te comfortabel als je zonder schoenen rijdt.
Het stuurwiel is voor de Forte-reeks, want Asetek biedt nog geen stuurwiel specifiek voor de Invicta uit de topklasse, maar werkt er wel aan. De afwerking is in absolute zin goed, hoewel ik liever iets anders had gezien dan composiet (plastic en koolstofvezel) op een stuur dat meer dan €600 kost. Maar de bouwkwaliteit is er, net als de afwerking, behalve misschien sommige bedieningselementen, die ik iets te moeilijk te gebruiken vond.
Aan de slag met de bundel
Het stuur in F1/GT-stijl is open aan de onderkant. De diameter van 29 cm geeft het een uitstekende grip en het geheel is voorzien van een goede ergonomie. De bedieningselementen (knoppen, schakelaars, encoders, enz.) zijn over het hele frontpaneel verspreid, maar liggen toch dicht genoeg bij je handen. Hetzelfde geldt voor de achterpaddles, waarvan er 2 zijn. Toegegeven, voor deze prijs had ik er graag minstens 4 gehad om de F1 onderdompeling te verbeteren, maar Asetek heeft besloten dat 2 het maximale aantal is…
Wat het crankstel betreft, heb je alle standaard pedaalafstellingen: tussenruimte, pedaalplaten, veerweg, etc. De pedaalpositie is echter ronduit oncomfortabel over lange afstanden. De positie van de pedalen is echter ronduit ongemakkelijk op de lange afstand. Ze staan bijna verticaal en dit is alleen gunstig voor setups met een F1-stijl chassis waarbij je benen parallel aan de grond staan. Dus als je minder dan 30 minuten racet, zit je goed en doen je voeten minder pijn. Maar als je simracesessies langer duren, hallo pijn en ongemak. Dit probleem is inherent aan alle Asetek cranksetseries en naar mijn mening heeft de fabrikant zijn producten ontwikkeld met F1-chassis in gedachten, en alleen dat.
Sensaties tijdens het spelen
De basis

Even een geheugensteuntje: de Asetek Invicta ontwikkelt een koppel van 27 nm op het hoogtepunt. Hoe langer de racesessie, hoe meer het koppel daalt tot het stabiliseert op ongeveer 18 nm, als ik niet gek ben. Desondanks is dit nog steeds een vrij hoge waarde en het is belangrijk om de basis goed in te stellen voordat je hem gebruikt, vooral als je geen pro bent, omdat dit krachtniveau gemakkelijk kan leiden tot onbedoeld letsel.
Als je eenmaal je instellingen hebt gevonden, is de Invicta een genot om te gebruiken in sim-racing. Hiermee voel je alle effecten die worden geproduceerd door de physics engine van de racetitel, of ze nu licht, medium en/of zwaar zijn. Deze basis is zo krachtig dat hij tegelijkertijd lichte en zware effecten kan overbrengen, zoals ABS (indien geactiveerd) en een schok als je een object of een andere auto raakt. Bovendien kun je hiermee echt afscheid nemen van clipping, want 27 nm is meer dan groot genoeg voor elk stuur, zelfs voor de Forte van 1,3 kg.
Het stuur

Het ‘nadeel’ van dit stuurwiel blijft zijn gewicht, dat meer dan 1,3 kg weegt op de weegschaal. Toegegeven, het maakt gebruik van met koolstofvezel versterkt kunststof met een aluminium achterplaat, maar het is nog steeds zwaar. Desondanks voel je met de Invicta-basis het gewicht helemaal niet in je handen, en dat vind ik een hele prestatie.
Wat sensaties betreft, is de QR uitstekend voor het perfect reproduceren van de effecten die door de basis worden uitgezonden. Er is geen speling, dode zone of iets anders. Je draait aan het stuur en de auto verandert vrijwel onmiddellijk van baan. Hetzelfde geldt voor de besturing, hoewel sommige besturing een beetje moeilijk te gebruiken is en je er even mee moet leren omgaan.
De pedalen

Laten we verder gaan met het tweede hoofdonderdeel van deze bundel: het hydraulische Invicta crankstel en de THORP-technologie. In principe krijg je twee pedalen, maar je kunt er nog een pedaal voor de koppeling aan toevoegen, apart verkrijgbaar voor meer dan €300. Dit pedaal, het optionele koppelingspedaal, is behoorlijk cool in gebruik. Dit optionele koppelingspedaal is erg gaaf om te gebruiken. Het bevat een tweetraps systeem, maar de instellingen neigen naar zachtheid. Je kunt het hard maken als je wilt, maar het zal niet aanvoelen als bijvoorbeeld een LC rempedaal.
Wat het gaspedaal betreft, is het een vrij standaard pedaal met een uitstekende lineariteit onder de rechtervoet en een zeer goede feedback. Het is betrouwbaar en je raakt er snel aan gewend. Ik vond dit pedaal echt geweldig.
En tot slot het rempedaal en het hydraulische systeem. Het is ook een tweetraps systeem, waarvan de eerste de voorspanning is met een korte slag en redelijk goede flexibiliteit (het is trouwens ook verstelbaar). Maar zodra je deze eerste fase voorbij bent en bij de tweede komt, het hydraulische systeem, verandert het spel. Het rempedaal wordt ultrahard, met vrijwel geen uitslag. Maar qua gevoel is het waanzinnig! Hoe verder je je voet op het pedaal drukt, hoe meer het hydraulische systeem deze remdruk omzet in kracht die op de auto wordt uitgeoefend. Wil je een eenvoudige uitleg? Nou, het is dezelfde sensatie als in een echte racewagen, dat is alles.
Compatibiliteit van de Asetek Invicta
De hele Invicta-reeks is compatibel met het PC-platform en het zou me verbazen als dat niet zo was. Je kunt andere Asetek-randapparatuur zonder problemen gebruiken met Invicta-randapparatuur.
Met chassis zul je niet al te veel problemen hebben, zolang je maar een sterk merk koopt.
Waar voor je geld
Waar voor je geld dus. Om te beginnen wordt de bundel verkocht voor bijna € 3.100 incl. btw. Dat is duur, echt duur, maar tegelijkertijd zijn de sensaties er. Ik denk, en dat ben ik maar, dat de prijs-kwaliteitverhouding van deze bundel behoorlijk goed is, grotendeels beïnvloed door de onderdompeling die je krijgt als je hem gebruikt.
Mijn oordeel over de Invicta-bundel van Asetek SimSports
In tegenstelling tot de Forte-bundel die ik heb geprobeerd, kan ik de Invicta alleen aanraden aan ervaren rijders die op zoek zijn naar een alternatief voor Simucube. De sensaties die de liggende achtervork biedt zijn meeslepend, waardoor de grens tussen werkelijkheid en simulatie vervaagt. De pedalen zijn een kopie van die in de autosport (GT, F1 of iets anders), en ik overdrijf helemaal niet. En het stuur, nou, dat is niet slecht, maar het zou beter zijn als we een module hadden met 4 of 6 peddels aan de achterkant.
Deze Incivta-bundel is echter duidelijk gericht op coureurs die F1-fans zijn, met een chassis dat speciaal bedoeld is om mee te racen. Natuurlijk kun je er ook andere races mee rijden, maar alleen korte vanwege de positie van de pedalen.
0 reacties