De Asetek La Prima Bundel in een notendop

Voordelen en nadelen
✅ Uitstekende bouwkwaliteit
✅ 12 nm koppel voor de
✅ basis Load Cell crankstel gebaseerd op de technologie gebruikt op de Forte
❌ pedalen in bijna verticale positie
Hoewel Asetek al vele jaren actief is op de wereldwijde waterkoelingsmarkt en deze zelfs domineert, is het een jong bedrijf in het sim-racing segment. Verschillende spelers vechten het uit in het competitieve sim-racing segment, en degenen die overleven hebben vaak vele jaren ervaring achter zich. Ik zou merken kunnen noemen als Fanatec en Simucube voor alles wat middenklasse en topklasse is. Maar we hebben ook andere namen zoals Logitech en Thrustmaster die zich veel meer richten op het instap- en middensegment.
Aangezien Asetek goed bekend staat onder gamers, vooral onder degenen die zich bezighouden met custom waterkoeling, kan ik me voorstellen dat de optie om producten op instapniveau of zelfs in het middensegment aan te bieden snel terzijde werd geschoven. En dat is ook begrijpelijk. Als gevolg hiervan heeft Asetek, door een reeks samenwerkingen, technologie-uitwisselingscontracten en ik weet niet wat nog meer met het bedrijf dat eigenaar is van Simucube, een fatsoenlijk assortiment sim-racing randapparatuur ontwikkeld. We hebben het instapmodel La Prima, de middenklasse Forte en de topklasse Invicta. Maak je geen zorgen, de producten van Asetek zijn allemaal eersteklas vergeleken met de concurrentie.
Vandaag nemen we de randapparatuur uit de La Prima serie onder de loep, namelijk het Direct Drive onderstel, het F1-stijl stuur en de Load Cell pedalen.
Belangrijkste en technische kenmerken van de bundel
- Directe aandrijving op basis ontwikkelt 12 nm koppel met Kill Switch-knop
- Load Cell crankstel voor maximaal 180 kg druk
- Crankstel- en achtervorkstructuur gemaakt van hoogwaardig aluminium
- Composiet stuurwiel en aluminium voorpaneel
- 12 knoppen, 2 schakelaars, 3 encoders aan de voorkant en 2 andere bij de duimen
- RevLED op de bovenkant van het voorpaneel
- Bundel alleen compatibel met pc
Ontwerp van de La Prima bundel
Qua ontwerp lijken de randapparaten van Asetek, in alle assortimenten, erg op elkaar. Ik durf zelfs te stellen dat ze bijna identiek zijn, tenminste wat betreft de stuurwielen en pedalen.
Het ontwerp van het La Prima stuur is vrij eenvoudig, met een open vorm. Dit betekent dat de grips niet aan de faceplate vastzitten, wat de ergonomie ten goede komt. Afgezien van een paar oranje accenten domineert de Gun Metan het hele stuur. Het ziet er over het algemeen goed uit en er zijn ook verlichte encoders en een RevLED op de bovenkant van de faceplate.
Het pedalboard is subliem en lijkt erg op de pedalboards uit Aseteks andere series. Wederom domineert de Gun Metal kleur dit apparaat, met een paar oranje elementen. Het ontwerp is een succes, vooral de pedalen en hun CNC-bewerkte structuur. Het geeft het een zeer industriële, op raceauto’s geïnspireerde look.
Laten we eindigen met de basis. Het is een eenvoudige, minimalistische behuizing met het Asetek SimSports logo op de bovenkant. Deze basis is identiek aan de andere van het merk, met uitzondering van de maten; hoe krachtiger, hoe langer de basis.

Assemblage op maat
Het stuur maakt gebruik van een QR die lijkt op die van SImucube, met wijzigingen aan het mechanisme dat het stuur loskoppelt. Hierdoor wordt het stuur direct op de QR Base Side geschoven en blijft het mooi vastzitten, zonder te bewegen. Bovendien zit er een soort drukknop op de achterkant van het stuur waarmee je de QR kunt ontgrendelen en tegelijkertijd het stuur kunt verwijderen. Het is trouwens erg praktisch en intuïtief.
De La Prima basis maakt gebruik van twee bevestigingsmethoden op het chassis: een methode voor montage aan de voorkant met behulp van een beugel of rechtstreeks op de cockpit, en een methode voor montage aan de onderkant. Als je voor de laatste kiest, zul je niet echt een probleem hebben om een installatie te vinden die geschikt is voor deze basis, aangezien de montage standaard is. Bovendien is het vermogen slechts 12 nm koppel, dus je hoeft niet te zoeken naar een robuuste chassisfabrikant.
Voor de bevestiging aan de voorkant is echter een speciale beugel nodig en je moet ook de voorklep van de basis verwijderen. De constructie is solide en de montage is uitstekend. Qua ontwerp is er een opening tussen de beugel en de plastic afdekking. Dit is esthetisch mooi en heeft geen enkele invloed op de montage, maar het ziet er wel een beetje lelijk uit.
Productie en afwerking
Het La Prima stuurwiel maakt gebruik van een composietstructuur (koolstofvezel en kunststof) met een voorplaat van geborsteld aluminium. Het is uitstekend gemaakt en hetzelfde geldt voor de afwerking, die bijna voorbeeldig is. Ik merkte dat sommige bedieningselementen een beetje moeilijk te gebruiken waren, maar ik weet niet of dat komt door mijn stuur of dat het algemeen is. Dit moet nog worden bevestigd met verdere tests op het stuur.
Het crankstel maakt gebruik van een aluminium structuur, met alle onderdelen van hetzelfde materiaal. Het is prachtig afgewerkt, structureel oerdegelijk en mooi, maar daar heb ik het al over gehad. Het zal je moeite kosten om een foutje, een braam of iets scheef te vinden, en dat geldt voor vrijwel elk product dat Asetek aanbiedt. Het is premium, dat zie je en dat voel je ook.
Aan de slag met de bundel
Het La Prima stuurwiel is heel gemakkelijk te bedienen, net als dat van de Forte serie om eerlijk te zijn, en de reden is simpel: slechts een paar materialen verschillen tussen de twee apparaten. De 19 bedieningselementen (knoppen, schakelaars en encoders) en de 2 achterpaddles zijn gemakkelijk bereikbaar tijdens een race. Het enige kleine probleem met het stuur dat ik kon testen, was dat sommige knoppen, vooral de knoppen en encoders, een beetje te hard aanvoelden naar mijn smaak.
Naast de besturing bieden de naar beneden openende grepen een uitstekende grip op het stuur, vooral bij F1- of zelfs GT-titels. De siliconen zorgen voor een goede grip, zelfs als je handen zweterig zijn. En dat is perfect voor lange sim-racesessies.
Het verhaal van goede ergonomie kan echter niet worden toegepast op het La Prima crankstel. Zoals ik al zei, staan de pedalen op dit apparaat in een quasi-verticale positie, wat echt oncomfortabel is als je het langer dan 30 minuten gebruikt op een GT-type chassis. Op een F1-cockpit zoals de Playseat Formula 1 heb je geen enkel probleem, omdat je voeten in fase zijn met de pedalen van La Prima. Maar het goede aan dit apparaat, in tegenstelling tot de Invicta-serie, is dat je het zonder schoenen kunt gebruiken.
Sensaties tijdens het spelen
De pedalen

Het gaspedaal maakt gebruik van een 16-bits Hall-sensor en een weerstandssysteem dat min of meer afwezig is. Het is licht, precies en betrouwbaar. Sommige rijders zullen echter niet houden van de overdreven lichtheid, terwijl anderen erbij zweren. Persoonlijk vond ik de Asetek gaspedalen goed en ik zal niet klagen.
De rem is een vrij standaard LC met 2 trappen en een maximale druk van 180 kg. Om precies te zijn is het vrijwel hetzelfde systeem als dat van het Forte crankstel, dus de Prima erft dezelfde tekortkomingen. Je kunt de hardware en software aanpassen aan je rijstijl, maar voor mij was dat geen goede ervaring. De voorspanningzone is te kort, waardoor je maar een paar millimeter hebt om de tweede trap (LC) te bereiken. En die laatste is naar mijn smaak te hard, beweegt nauwelijks, wat het leren gebruiken van dit crankstel een beetje lastig maakt.
De basis

De La Prima basis moet het opnemen tegen de Moza R12, Simagic Alpha Mini en Fanatec ClubSport DD, om er maar een paar te noemen. De concurrentie is zeker zwaar, maar Asetek komt er met vlag en wimpel doorheen. De kracht die de basis levert is uitstekend uitgebalanceerd, of het nu gaat om lichte of zware effecten. Je zult geen moeite hebben om alles te voelen met dit apparaat, vooral als het gaat om responsiviteit. Ik heb zelden een basis met zo weinig koppel (12 nm) gezien die zo’n realistisch gevoel geeft als La Prima.
Het stuur

Hoewel het stuur composiet (met koolstofvezel versterkt plastic) en aluminium gebruikt, is het gewicht nog steeds hoog, wat een beperking is met een basisontwikkeling van minder dan 15 nm. Desondanks zul je niet veel merken van clipping met de La Prima bundel, en het stuur bleek erg fijn te zijn om te gebruiken in sim-racing, voornamelijk voor zijn QR.
Qua gevoel is het geweldig in GT, maar in F1 heb je duidelijk meer peddels nodig. 2 is echt te weinig voor de topdiscipline van de autosport en ik hoop dat Asetek in de toekomst met een module komt met minstens 4 peddels.
Bundel compatibiliteit
Net als de rest van de randapparatuur van Asetek zijn de producten in de La Prima serie alleen compatibel met PC’s, wat vrij normaal is als je het mij vraagt. Dit merk is jong in het sim-racing segment en Microsoft en Sony zullen het niet als prioriteit gaan leveren, waardoor Fanatec en het bedrijf achterblijven.
Desondanks heeft het Deense merk benadrukt dat het in de toekomst console-compatibele producten wil aanbieden. We kunnen alleen maar hopen dat deze toekomst dichtbij is, niet ver weg.
Waar voor je geld
De La Prima bundel kost net geen € 1.500 op de Asetek website. Ik moet toegeven dat de prijs-kwaliteitverhouding van deze randapparatuur niet de beste is, wat vooral ten koste gaat van het crankstel. Het blijven dure producten, die alleen zullen worden gebruikt door een specifiek publiek van sim-racers.
Mijn oordeel over de La Prima-bundel van Asetek SimSports
Zoals ik heb gezien bij Asetek’s andere assortimenten sim-racing randapparatuur, is de ster van deze bundel ongetwijfeld de La Prima basis. Toegegeven, hij ontwikkelt slechts 12 nm koppel, maar de sensaties die hij levert zijn gewoon subliem, perfect en ultrarealistisch. Het is echt een juweeltje om elke dag te gebruiken in virtueel racen en ik kan het niet genoeg aanbevelen aan vrijwel alle beginnende, amateur- en professionele racers.
Het La Prima stuur is niet slecht, maar een beetje zwaar vind ik, en vreselijk onderbezet in de paletafdeling. Ik denk dat je er minstens 4 nodig hebt voor F1 en GT, vooral als je geen koppelingspedaal hebt. Oké, het plastic composiet doet je misschien ineenkrimpen, maar dit stuur is ook niet buitensporig duur (rond de €420). Het is nog steeds een heel mooi, hoogwaardig apparaat met een zeer goede afwerking. Dus wat mij betreft voldoet het.
En dan nu het crankstel. Op een Next Level Racing F-GT Elite 160 is de positie van de voeten erg oncomfortabel tijdens lange racesessies. En ik denk dat dit geldt voor vrijwel alle chassis die geen typische F1-rijpositie hebben. Bovendien is de LC niet echt aantrekkelijk, tenzij je van hele harde rempedalen houdt waar je erg aan moet wennen.
Wederom is deze bundel een gemengde tas, net als de Forte; het onderstel is super, het stuur niet slecht, maar het crankstel niet zo veel. Als je geen F1 cockpit hebt, vergeet dan het La Prima crankstel. Anders is het een mogelijkheid, als je het kunt betalen natuurlijk.
Het beste alternatief voor de La Prima bundel

Voor mij is het beste alternatief voor de Asetek La Prima bundel ongetwijfeld de ClubSport DD F1 Esport bundel in combinatie met ClubSport Pedalen V3. Deze combinatie biedt niet alleen ongeëvenaarde stuurprecisie dankzij de Direct Drive-basis, die garant staat voor ultrarealistische force feedback, en de V3-pedalen, die bekend staan om hun robuustheid en uitzonderlijke gevoeligheid, maar is ook voordeliger. De Asetek La Prima bundel kost €1.478,11, terwijl de ClubSport DD F1 Esport bundel met V3 pedalen in totaal €1.299,90 kost (€899,95 voor het onderstel en €399,95 voor de pedalen). Met een aantrekkelijkere prijs en superieure prestaties is de ClubSport-bundel een uiterst concurrerende optie voor liefhebbers van racesimulatie.
0 reacties