Gesimuleerde racegames zijn gemeengoed aan het worden in de wereld van gaming en autosport. Net als in de luchtvaart trainen coureurs op simulators met sim-racetitels zoals Assetto Corsa Competizione, iRacing, rFactor en andere games. Naast de andere apparatuur die het meest wordt aangetroffen op de sim-racing markt, zoals Direct Drive bases, Load Cell of hydraulische pedalen, enz. biedt de sim-racing markt ook een breed scala aan andere apparatuur.
Tot de populairste merken onder raceteams behoren Simucube, Heusinkveld en Fanatec, dat zowel professionals uit de industrie bereikt via samenwerkingsverbanden met Porsche, Bentley en BMW, als het grote publiek via het ClubSport- en CSL-assortiment.
Eén element hebben zowel de professionele als de consumenten sim-racing industrie gemeen, en dat is het beeldscherm. Het is echter niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt niet alleen af van je persoonlijke voorkeur, maar ook van je budget, of je nu een weekendracer of een prof bent.
Als je beperkte financiële middelen hebt, ga je zeker geen sim-racing setup met drie schermen kopen. Het zal je meer kosten in termen van monitoren, maar ook in termen van machineconfiguratie. Laten we niet vergeten dat je een zeer krachtig platform nodig hebt om een sim-racegame op drie schermen te draaien.
Het scherm is dus een belangrijk element in de onderdompeling van virtueel racen. Wat als ik je zou vertellen dat standaard schermconfiguraties, en sim-racetitels wat dat betreft, vanaf het begin niet erg meeslepend zijn en dat één element dat enorm kan verbeteren. Ik heb het over de FOV en in dit artikel gaan we dat punt aanpakken.
Definitie van FOV
Om de FOV of Field of View te definiëren, lees ik hier wat ik op Wikipedia vond: “De FOV is de maat van de waarneembare wereld zoals die op een bepaald moment wordt gezien. In het geval van optische instrumenten of sensoren is het de ruimtehoek waardoor een detector gevoelig is voor elektromagnetische straling”.
Eenvoudig gezegd is de FOV de hoek waarover je ogen objecten of scènes kunnen zien. Deze hoek wordt gedefinieerd door zowel horizontale als verticale waarden. En dat is ook normaal, want je ziet wat zich voor je bevindt ook over een bepaalde hoogte (verticaal) en breedte (horizontaal).
Door de manier waarop onze ogen zijn geplaatst en omdat onze hersenen beelden van twee verschillende bronnen combineren, zien we breder in plaats van hoger. Met andere woorden, onze FOV is horizontaal groter dan verticaal. Volgens sommige onderzoeken is de FOV van een gezond persoon ongeveer 200° horizontaal, beide ogen samen, en noodzakelijkerwijs minder als we elk oog afzonderlijk nemen.
Om te illustreren wat ik net zei, is hier een voorbeeld van 2 verschillende FOV’s in sim-racing.


Op de eerste foto, met een gezichtsveld van 45°, kun je alleen het stuurwiel en een deel van het dashboard zien. In de echte wereld is dit alleen mogelijk als je hoofd zich op ongeveer 20 cm van het stuurwiel bevindt. En in de tweede foto, met een FOV van 100°, dus meer dan het dubbele van de eerste, kun je veel meer elementen van de cockpit zien, zoals de armen, het dashboard en de bedieningselementen aan de rechterkant, een deel van de deur en ook de rest van de baan.
Waarom is de FOV nuttig?
Bij de juiste instelling geeft de FOV je een virtueel beeld dat overeenkomt met wat je ogen in het echt zouden zien. Als je in een auto naar je werk rijdt of een roadtrip maakt, heb je een FOV van ongeveer 200°, de dode hoeken van het voertuig natuurlijk buiten beschouwing gelaten. Je ziet het stuur, de instrumenten, een groot deel van het dashboard, je linkerachteruitkijkspiegel enzovoort. Je ziet niet alleen het stuur en de halve voorruit.
In sim-racing, en in elke virtuele toepassing trouwens, helpt een goede FOV om de hersenen te laten geloven dat wat je ziet correct en begrijpelijk is, waardoor hoofdpijn of een ander onaangenaam gevoel wordt verminderd.
Bovendien kun je met een goede FOV de juiste verhoudingen van je sim-raceomgeving behouden, zoals de afstanden tussen objecten en voertuigen, een breder zicht op het circuit en de inzittenden, enzovoort, en het voegt ook een dosis immersie toe. Ja, je moet nog steeds de effecten van de auto’s ‘voelen’, zoals snelheid. Maar dit laatste punt, snelheid, is een beetje lastig te reproduceren, omdat onze hersenen snelheid voelen door perifeer zicht (aan de zijkanten) en doordat objecten heel snel voorbij komen.
Hoe de FOV instellen in sim-racing
Voordat je verder gaat met FOV-instellingen in sim-racing, moet je online tools gebruiken die je een ‘standaard’ beeldveldwaarde geven. Deze waarde is het resultaat van een berekening waarvoor de volgende gegevens nodig zijn: de grootte van je scherm, het beeldformaat, de schermopstelling die je hebt (1 monitor, 3 monitoren, enz.) en de afstand tussen het scherm en je ogen.
Zodra deze gegevens zijn ingevoerd en de ‘standaard’ FOV-waarde is berekend, kun je deze informatie gebruiken om je instellingen te verfijnen. O ja, want instellingen verschillen per persoon en ik heb het ook niet over persoonlijke voorkeuren.
Dus laten we zeggen dat je een ‘standaard’ FOV hebt van 50° horizontaal volgens de berekeningen van de online tool. Je hoeft alleen maar naar de weergave-instellingen van de sim-racing titel te gaan en te kijken wat de sim-racing titel heeft ingesteld voor de FOV. Natuurlijk moet je dit instellen op basis van je cameravoorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan een on-board cockpit camera, en dat is wat coureurs doen die volledig in de auto willen opgaan, terwijl anderen meer geïnteresseerd zijn in een camera buiten de auto.
Wat betreft de camera, dat is een persoonlijke voorkeur en hangt ook af van de sim-racetitel. In Assetto Corsa bijvoorbeeld zullen ervaren coureurs de cockpit kiezen voor de POV van de bestuurder. Maar in Forza Horizon vind ik het zicht op de motorkap niet echt logisch, aangezien het meer een arcadetitel is waar de nadruk ligt op plezier.
Waarom is een goede FOV-instelling belangrijk?
Nou, om het simpel te zeggen: onderdompeling en ook een gezonde levensstijl. Voor immersie is het simpel: het doel is om je zoveel mogelijk een coureur te voelen, en een goede FOV maakt dit mogelijk, met natuurlijk een opstelling die dit ondersteunt (3 schermen voor perifeer zicht, een dynamische cockpit, een DD-basis, enz.) Hoe meer de opstelling compleet is met de juiste apparatuur, hoe beter de onderdompeling zal zijn.
Wat gezond leven betreft, helpt de FOV ook om vermoeidheid van de ogen en hoofdpijn te verminderen. Laten we niet vergeten dat een goede scherminstelling een kwestie van verhouding is: het beeld mag niet te breed en niet te hoog zijn. De afstanden moeten kloppen en overeenkomen met wat je in het echt zou zien. En daarom moet je de FOV van je sim-racetitel instellen.
0 reacties