Er zijn veel merken sim-racing randapparatuur op de markt, hoewel de discipline nog steeds wordt gedomineerd door een paar. Over het algemeen is de sim-racing markt verdeeld in drie delen: we hebben de spelers die opereren in het goedkope, instapsegment. Dit zijn merken zoals Logitech, Thrustmasteren Cammus. Het belangrijkste doel van deze merken is om budgetvriendelijke oplossingen aan te bieden die helemaal niet duur zijn, maar toch een zekere mate van immersie bieden.
Een trede hoger zitten de spelers in het midden-/topsegment. Hier hebben we het over Simagic, Moza Racing en Fanatecen natuurlijk ook andere namen. In dit segment ligt de nadruk op innovatie, waar voor je geld en sensatie. Vrijwel alle doorgewinterde racers racen hier, want het blijft het aantrekkelijkst van allemaal.
En tot slot hebben we de premium markt, met merken die zich specialiseren in het ontwerpen en produceren van sim-race uitrusting die direct is afgeleid van de autosport. Deze omvatten Simucube is een belangrijke speler in de premium sim-racingindustrie. Hun producten voelen niet alleen ultrarealistisch aan, maar worden ook vaak gebruikt door raceteams voor hun training.
In dit artikel kijken we naar een nogal lastig onderwerp: kiezen tussen 2 fabrikanten van sim-race randapparatuur. Welke van Fanatec of Moza Racing is het meest geschikt voor jouw behoeften. Nou, dat gaan we uitzoeken.
Kiezen tussen Moza en Fanatec
In de meeste gevallen, vooral als je een amateur bent of nieuw in sim-racen, is het maken van een keuze tussen twee merken in hetzelfde segment behoorlijk moeilijk. Er zijn een aantal punten om rekening mee te houden, zoals het ecosysteem, productbeschikbaarheid, in-game sensaties, platformcompatibiliteit, enz. Naar mijn mening moet je keuze worden bepaald door punten: het merk met de meeste punten wint. Het is eenvoudig, maar zeer effectief.
Het merk-ecosysteem

Hier hebben we het over het ecosysteem en de relatie tussen alle producten van hetzelfde merk. Op dit punt wint Fanatec de ronde, omdat zijn ecosysteem min of meer volledig compatibel is. Dit betekent dat alle producten van Fanatec met elkaar samenwerken, ongeacht hun assortiment. Je kunt heel goed een Podium stuur hebben (het duurste), met een ClubSport onderstel (het middensegment) en een CSL pedaalbord (het instapmodel). Deze drie producten zullen zonder problemen met elkaar communiceren en samenwerken.
Dit kan niet noodzakelijk gezegd worden van Moza Racing. Toegegeven, de nieuwste producten van het merk zijn allemaal compatibel met elkaar, maar er zijn verschillende beperkingen op het gebied van het ecosysteem. Zo kun je bijvoorbeeld het F1-stuur van het merk, de FSRmet een mid-range R12. En de reden is: Moza heeft zijn Quick Release hardware veranderd, maar niet aangepast aan bepaalde onderstellen en/of stuurwielen.
Beschikbaarheid van randapparatuur
Fanatec is wereldwijd verkrijgbaar, op vrijwel elke markt. Je kunt direct bestellen op de website van het merk en je randapparatuur thuis laten bezorgen. Dit is uitstekend, want je hoeft niet langs tussenpersonen. Een deel van de catalogus van het Duitse merk is echter vaak niet op voorraad, met name de Podium DD1 base.
Bij Moza daarentegen is het verhaal iets anders. Producten zijn meestal wel verkrijgbaar, maar je moet daarvoor naar erkende distributeurs die misschien niet in jouw land of regio ter wereld aanwezig zijn.
Prestaties en gevoel
Hier zijn de twee merken vrijwel identiek wat betreft prestaties en in-game sensaties. Alle Fanatec- of Moza-bases zijn zeer goed voor sim-racen en zijn bovendien gekoppeld aan uitgebreide software, waarmee je de parameterinstelling van randapparatuur kunt pushen. Met andere woorden, in dit opzicht zul je met geen van beide merken problemen hebben.
De catalogus met randapparatuur voor simracen
Als het gaat om de productcatalogus, komt Fanatec ruimschoots als beste uit de bus. De Duitse fabrikant biedt meer dan veertig verschillende stuurwielen, 6 Direct Drive-voeten, 5 pedalen, 1 versnellingspook en 1 handrem, plus een hele reeks sim-raceaccessoires zoals naven, peddels, knoppen, stickers, enzovoort. Het is een zeer uitgebreide catalogus, met de nadruk op het aanpassen van randapparatuur. Met Fanatec kun je alle productreeksen met elkaar combineren en je setup zal probleemloos werken.
Voor Moza is het verhaal heel anders. Toegegeven, het Chinese merk heeft een complete catalogus met sim-race randapparatuur, maar de keuze is erg beperkt vergeleken met Fanatec, vooral voor stuurwielen en andere sim-race accessoires. Voor wielen biedt Moza slechts 7 ingangen. Voor pallets zijn er helemaal geen, en voor naven is het net zo. Maar aan de andere kant is dit begrijpelijk, want we moeten niet vergeten dat Moza een merk is dat in september 2021 werd gelanceerd, en Fanatec zit al meer dan 20 jaar in de industrie.
Productiekwaliteit
Bij de mid-range en top-of-the-range modellen van Fanatec en Moza hebben we te maken met een uitstekende bouwkwaliteit en het gebruik van eersteklas materialen. Op de stuurwielen vind je bijvoorbeeld altijd aluminium frames en leer of alcantara rond de randen. Bovendien zijn sommige stuurwielen gemaakt van echt koolstofvezel en hebben we ook speciale edities die officieel gelicenseerd zijn, zoals Porsche, BMW, McLaren en Sparco wielen.
In het instapmodel van beide merken is metaal het belangrijkste materiaal voor liggende achtervorken en crankstellen, en zelfs aluminium, maar niet voor alle sturen. Deze laatste zullen voornamelijk composiet (versterkt plastic) gebruiken voor hun structuur. En wat afwerking betreft: verwacht niet te veel leer of alcantara, alleen rubber. Het is natuurlijk niet zo premium als het klinkt, maar het is heel normaal om dit te zien op een stuurwiel dat ook minder dan €100 kost.
Platform-compatibiliteit

Op dit punt wint Fanatec het van Moza. Bij het Duitse merk vind je een basis voor de 3 gameplatforms die er op de markt zijn, namelijk PC, Xbox en Playstation. Je krijgt PC/Xbox, PC/PS of, in sommige gevallen, alle drie.
Bovendien zijn alle Fanatec wielen op dezelfde manier compatibel. Bovendien moet je bij de Duitse fabrikant vooral letten op de wielen en hun compatibiliteit met het platform van je keuze, want theoretisch werken alle bases op PC, Xbox en Playstation.
Wat Moza betreft, is het min of meer monogaam. Afgezien van de R3-bundel, die compatibel is met Xbox, is de rest van het assortiment alleen PC-compatibel.
De prijs
Op een paar uitzonderingen na zijn de prijzen van sim-race randapparatuur van Fanatec en Moza erg vergelijkbaar, met een licht voordeel voor het Duitse merk. Omdat Fanatec al meer dan 20 jaar actief is in de industrie, biedt de fabrikant een aantal bundels aan, waarbij je soms een Direct Drive CSL DD-basis voor de helft van de prijs kunt krijgen, mits je deze koppelt aan vooraf gedefinieerde stuurwielen en pedalen.
De prijzen bij Moza zijn concurrerend met die van Fanatec, maar aanbiedingen zijn schaars, zelfs tijdens Black Friday. Je vindt kortingen tot 15% op sommige Moza-producten, maar de prijzen liggen meestal iets hoger dan bij Fanatec.
Software voor randapparatuur
Beide merken bieden software aan voor het instellen van hun sim-race randapparatuur op PC’s. Op dit platform zijn de twee softwarepakketten gelijkwaardig, hoewel ik een lichte voorkeur heb voor Fanalab, de software van Fanatec, en de vrij intuïtieve interface. Bovendien kan de randapparatuur van het Duitse merk ook op consoles worden geconfigureerd via de menu’s die in de stuurwielen zijn ingebouwd. Dus zelfs als je geen specifieke consoletoepassing hebt, kun je nog steeds een flink aantal instellingen maken met de randapparatuur van Fanatec.
Met Moza krijg je goede instellingen op PC via Pit House, en dat is het dan, want 95% van het assortiment is alleen compatibel op dat platform. En wat R3 betreft, nou, dan heb je alleen de instellingen die je via het spel kunt aanpassen.
0 reacties