Selecteer een pagina
Mon avis sur l'active pedals de simucube pour le sim racing

Simucube Active Pedalen: Mijn eerlijke mening over dit pedalboard

Sim Racing Nerd

Als expert op het gebied van sim racen test ik de beste wielen, cockpits en games om je te helpen de juiste keuze te maken.

16/07/2025

Simucube actieve pedalen in een notendop

Sim race nerd

Mijn mening over simucube actieve pedalen voor sim racing
Ontwerp
Gameplay
Waar voor je geld

Voordelen en nadelen

✅ Haptische feedback van het ABS voegt enorm veel toe aan de onderdompeling
✅ Instellingen voor alle rijders
✅ Natuurlijk gevoel onder de voet
❌ Een zeer hoog prijskaartje

4.5

De fabrikant van randapparatuur voor sim-racing Simucube staat wereldwijd bekend om zijn producten van hoge kwaliteit en technologische innovaties die de grens tussen de realiteit en de virtuele wereld doen vervagen. Simucube is niet voor niets de belangrijkste leverancier van simulators aan motorsportteams, om de eenvoudige reden dat als het aankomt op immersie op professioneel niveau, je het niet beter kunt doen dan dit Finse merk.

De catalogus van sim-race randapparatuur omvat 3 Direct Drive bases, stuurwielen, een paar accessoires en een actief pedalboard dat gebruik maakt van een elektromotor. Dit pedalboard, of pedaal, is een technologisch juweeltje dat tegelijkertijd kan worden gebruikt als rem, koppeling en gaspedaal, waardoor de onderdompeling in sim-racen aanzienlijk wordt vergroot.

Dit crankstel, ActivePedal genaamd, is een echte innovatie in het segment en op dit moment is er geen concurrent die er aan kan tippen. Het principe achter ActivePedal is vrij eenvoudig: je hebt een elektromotor die alle feedback voor zijn rekening neemt, gekoppeld aan software voor de besturing. Het is als een basis Direct Drive, maar dan op een ander niveau. En als je dit nu leest, ben je waarschijnlijk benieuwd naar de waarde van Simucube’s ActivePedal, en dat is wat we gaan uitzoeken.

Belangrijkste en technische kenmerken van het crankstel

  • Crankset verkrijgbaar in verschillende configuraties
  • Max. remdruk 170 kg
  • Gewicht van 6 kg voor het actieve pedaal
  • Afmetingen 100mm x 250mm x 402mm
  • Kan worden gebruikt voor rem, koppeling en gaspedaal, afhankelijk van de configuratie
  • Simulatie van feedback van ABS, gaspedaal, motortoerental, krachten op de auto, enz.
  • Volledig metalen structuur
  • Pedaalafstelling via software
  • Compatibel met PC en Simucube-producten

Pedaalontwerp

Mijn mening over simucube actieve pedalen voor sim racing

Het ActivePedal lijkt in niets op andere crankstellen op de markt. In deze test richt ik me alleen op het actieve pedaal, d.w.z. het rempedaal. Je kunt het ActivePedal echter ook gebruiken voor de koppeling en het gaspedaal, met een ander gevoel afhankelijk van de toepassing. Maar wat ons het meest interesseert is de rem.

Dus, het ActivePedal ontwerp. Zoals ik net al zei, lijkt het niet op een standaard pedaalbord. We hebben een volledig zwarte doos, met oranje lijnen en het merklogo. Degenen met een scherp oog zullen opmerken dat de voorkant van het pedaal erg lijkt op de basis van de Simucube 2 Pro of 2 Sport, in ieder geval qua vorm.

Het pedaal zelf is vrij standaard, met een Y-vormig montagesysteem en een oranje arm. Het is mooi, maar groot, en het zal zeker niet onopgemerkt blijven in je setup.

Assemblage op maat

Met Simucube kun je de ActivePedal direct op een chassis monteren met behulp van de bevestigingspunten (6 in totaal) aan de onderkant van de basis.

Simucube levert echter ook een beugel om de pedalen aan te bevestigen en het geheel vervolgens op een cockpit te monteren. Deze beugel is zeer solide en modulair, maar heeft als nadeel dat hij gedemonteerd wordt geleverd en uit verschillende onderdelen bestaat. Het in elkaar zetten van de beugel kost tijd, maar is zeer aanpasbaar en kan worden aangepast aan elk chassis.

Productie en afwerking

Als je de ActivePedal in je handen neemt, is het eerste wat opvalt zijn gewicht van 6 kg. Voor de goede orde, het is erg zwaar, maar premium, heel erg zwaar. De behuizing is volledig van metaal en van Simucube zou je niet anders verwachten. Ze zijn een topfabrikant met kwaliteitsrandapparatuur.

Afgezien van een paar plastic connectors is dit goedkope materiaal geen integraal onderdeel van het ActivePedal, omdat het de structuur en stevigheid in gevaar zou kunnen brengen. Er zit dus niets anders dan metaal op dit pedaal van Simucube, en dat is prachtig.

De bouwkwaliteit is die van andere producten van het merk waardig, met andere woorden: onberispelijk. Hetzelfde geldt voor de afwerking, die gewoon goed is, zonder gebreken. Of het nu gaat om CNC snijden, lakken of assembleren, alles aan de ActivePedal is perfect.

Trapasafstelling

Omdat het actieve pedaal van Simucube gemotoriseerd is, worden alle instellingen gemaakt door software, net als op een Direct Drive-basis. De software die het merk aanbiedt is zeer uitgebreid, in sommige gevallen zelfs te uitgebreid. Behalve dat je het ActivePedal op je chassis monteert, gebruik je geen gereedschap om dit pedaal in te stellen. Voor zover ik weet is het zelfs het enige sim-racepedaal ter wereld waarbij je geen concessies hoeft te doen aan je rijpositie, omdat het zich tot op de millimeter aanpast aan je behoeften en voorkeuren.

Absoluut alles kan worden aangepast op ActivePedal, van de afstand van je voet tot de weerstand van het pedaal, via deadzone en wrijving, je vindt waar je naar op zoek bent als je de tijd neemt om de software van Simucube te gebruiken. En je hebt zelfs de ABS-instellingen, die de telemetriegegevens van de titel gebruiken om wielblokkering te simuleren, en dat is puur plezier in detail.

Sensaties tijdens het spelen

Nadat het rempedaal correct was afgesteld naar mijn voorkeuren, was het tijd om de baan op te gaan en te kijken wat het te bieden had. Mijn eerste indruk van de ActivePedal was hoe snel ik mijn draai kon vinden. Meestal kost het me een paar ronden en veel fysieke afstelling van het rempedaal om de feedback te vinden die ik nodig heb. Met de ActivePedal had ik aan 2 rondjes genoeg om me op mijn gemak te voelen.

Qua feedback is het ultrarealistisch, veel beter dan elk ander crankstel dat ik de afgelopen jaren heb getest. Om het simpel te zeggen: je voelt werkelijk alles op het rempedaal en dat is puur geluk, en het is ook nog eens ultra meeslepend. Ik was bang dat de elektromotor te veel lawaai zou maken of het gevoel zou verstoren, maar afgezien van een licht, onopvallend geluid voelt het pedaal heel natuurlijk aan, net als een hydraulisch pedaal.

Wat ik ook erg goed vond aan ActivePedal was het ABS. Technisch gezien ondersteunen sim-racing titels dit nog niet voor feedback, afgezien van haptische feedback. Maar Simucube heeft een oplossing gevonden door telemetriegegevens te gebruiken en een specifiek algoritme toe te passen om het hele pedaal te laten trillen als de wielen blokkeren. Het resultaat is een extra laag realisme, waardoor je ronde na ronde kunt verbeteren en de behoefte aan ABS-interventie of blokkerende wielen sterk kunt beperken.

Dit actieve pedaal is eerlijk gezegd het beste op de markt.

Mijn mening over de simucube actieve pedalen voor sim racing

Crankset compatibiliteit

Het ActivePedal van Simucube, dat alleen compatibel is met het Windows PC-platform, zal veel hardlopers bevallen, behalve die met consoles. Je hebt niet per se het hele Simucube ecosysteem nodig om dit pedaal te gebruiken, maar het is nog steeds een belangrijk pluspunt.

Waar voor je geld

Afhankelijk van het aantal ActivePedals dat je in je setup wilt, moet je rekenen op een prijs tussen €2250 en bijna €6700 voor een set van 3 pedalen. Dat is aanzienlijk duurder dan een complete sim-racing setup inclusief chassis, bak en topklasse randapparatuur. Zelfs als je besluit om genoegen te nemen met alleen het rempedaal, zal de rekening op zijn zachtst gezegd fors zijn, waardoor dit uitzonderlijke Simucube pedaal een nadelige prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Mijn oordeel over de actieve pedalen van Simucube

Als je een professionele racer bent met een zeer groot budget voor je setup, kan ik je niet veel meer vertellen over dit actieve pedaal, behalve dat je niet langer moet wachten om de sprong te wagen. Het is simpel: je zult niets beters vinden op de markt, behalve misschien op een goed afgestelde sportwagen, en vooral een behoorlijk aangepaste auto met aftermarket onderdelen die specifiek zijn voor racen.

Als je een gemiddelde rijder bent, is het moeilijk voor mij om dit actieve pedaal aan te bevelen, omdat de prijs zo stratosferisch is, ook al is het gevoel verhoudingsgewijs uitstekend vergeleken met andere producten op de markt. En de prijs zal waarschijnlijk niet zakken, tenminste niet totdat andere sim-racemerken gaan racen om een concurrent op de markt te brengen.

De ActivePedal van Simucube is nog steeds een goddelijke vrucht om op te eten, maar te hoog in de boom voor de gemiddelde rijder.

Vergelijkbare artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *