De Thrustmaster T-GT 2 in een paar woorden

Voordelen en nadelen
✅ Uitstekende vermogensfeedback en gevoel dankzij de 40-watt Brushless motor
✅ Gebruik van gepatenteerde technologieën zoals T-DCC, T-RTF
en T-AEC-Q
✅ Crankset van goede kwaliteit
✅ Geïntegreerde Quick Release
❌ Hoge prijs
❌ Crankset zonder Load Cell
ㅤ
Het moet gezegd worden dat, naarmate de tijd verstrijkt, steeds meer racers in de verleiding komen om hun goede oude controller in te ruilen voor een sim-racing setup compleet met stuur, voet en pedalen. Ik moet toegeven dat dit lang geleden ook voor mij gold. Ik heb toen mijn Xbox controller ingeruild voor een sim-racing stuur, en ik heb geen moment spijt gehad van die keuze.
Het valt niet te ontkennen dat de markt voor race-simulatie randapparatuur vol zit met merken en vooral producten. Neem bijvoorbeeld de catalogus van Thrustmaster: de fabrikant biedt een enorm scala aan sim-raceproducten.
Gelukkig voor het merk is deze keuze niet willekeurig gemaakt. Thrustmaster heeft dit gedaan om een product aan te bieden, voornamelijk een stuur, voor elke sim-racer, omdat ze verschillende behoeften hebben.
In wat volgt, laat ik je kennismaken met een van Thrustmaster’s topmodellen, de T-GT 2. Ik ga je vertellen over de functies, de voordelen en ook de paar nadelen.
Belangrijkste en technische kenmerken van het stuurwiel
- Wiel met een diameter van 28 cm
- 1080° draaihoek
- Centrale stuurwielstructuur in aluminium
- 15 knoppen in totaal
- 40 watt borstelloze motor
- Compatibel met PS5, PS4 en PC
- Koelsysteem geïntegreerd in de basis
- Gepatenteerde technologieën T-AEC-Q, T-DCC, T-RTF, T-LIN, T40-VE, T-DFB, T-F.O.C, T-M.C.E, H.E.A.R.T en T-TURBO
- Geïntegreerd, gebruiksvriendelijk Quick Release-systeem
- T3PA GT II crankstel meegeleverd met de bundel
- Draadloze connectiviteit
Ontwerp van de Thrustmaster T-GT 2
De Thrustmaster T-GT 2 is eigenlijk geen stuur uit het niets, maar de opvolger, zoals de naam al doet vermoeden, van de T-GT. Alleen heeft het merk niet al te veel nagedacht over het ontwerp, want het is bijna identiek aan zijn voorganger en dat is erg jammer.
Dit stuur is officieel gelicenseerd door Gran Turismo® en volgt dus de stijlcodes van Sony en de ontwikkelstudio van de titel. Over het geheel genomen ziet het er goed uit, ook al zijn er een paar punten die er goedkoop uitzien, waaronder het gebruik van plastic hier en daar.
Het stuur maakt gebruik van geborsteld aluminium voor de structuur en leer voor de bekleding. Het is echt mooi en zeer premium, wat een hele verandering is ten opzichte van de andere stuurwielen van het merk. In feite is de Thrustmaster T-GT 2 een topmodel en deze materiaalkeuze is vanzelfsprekend.
De basis is ook erg aantrekkelijk, met een zeer sober, minimalistisch ontwerp. De fabrikant heeft gekozen voor goed geplaatste roosters, waardoor het binnenste van het beest zichtbaar wordt. Het is zeer goed uitgevoerd en zorgt ook voor een uitstekende luchtcirculatie om de motor te koelen. In feite wordt de motor helemaal niet warm, zelfs niet na uren sim-racen.

Assemblage op maat
Thrustmaster heeft altijd montagesystemen aangeboden die zowel gemakkelijk te gebruiken als zeer robuust zijn, en dit is het geval voor de T-GT 2. Of je nu een tafel, een bureau of een cockpit gebruikt, de montage van dit stuur zal geen probleem zijn.
Bovendien heeft de fabrikant een Quick Release systeem toegevoegd, waardoor je snel en eenvoudig wielen kunt verwisselen. Je kunt bijvoorbeeld een Ferrari 250 GTO of Formule-wielBeide zijn compatibel met de basis van dit stuur, waardoor je dit product voor verschillende disciplines kunt gebruiken(GT, rally, F1, etc.), want laten we eerlijk zijn: het Thrustmaster T-GT 2 stuur kan niet alles vanwege het ontwerp (volledig rond).
Productie en afwerking
Wederom is de Thrustmaster T-GT 2 een genot om te bezitten, met zijn ongeëvenaarde kwaliteit en afwerking. Het is bijna perfect, ook al vond ik de ‘aluminium’ blikvanger aan de onderkant van het stuur niet mooi. In werkelijkheid is het een plastic plaat en het ziet er goedkoop uit. Ik had het liever helemaal niet gehad.
Afgezien van deze kleine valse noot is de rest gewoon perfect. Dat was te verwachten, aangezien dit een topstuurwiel is met een hoog prijskaartje. Het leer is zeer goed gemaakt en bedekt het hele stuur. De peddels zijn van aluminium, maar een beetje klein. Ze klikken echter heel goed en zijn ultra responsief.
Er is ook niets aan te merken op de basis. Het is zeer goed uitgevoerd, met perfecte afwerkingen die plastic en metaal combineren. Het T3PA GT II crankstel is ook erg goed gemaakt. Het maakt gebruik van metaal voor de structuur en de pedalen, terwijl het een behoorlijk goed gevoel geeft. Maar daar kom ik hieronder op terug.
Omgaan met het stuurwiel
De Thrustmaster T-GT 2 ligt uitstekend in de hand, met een bestudeerde en doordachte ergonomie. Alle knoppen en andere bedieningselementen zijn goed geplaatst, binnen handbereik. Nou ja, op een paar knoppen na, maar die storen op geen enkele manier tijdens het rijden.
Het stuurwiel is stevig, solide en beweegt vooral helemaal niet van zijn basis, mits het stevig aan de setup is bevestigd. Je handen bevinden zich natuurlijk in een 9:15 positie, maar houd er rekening mee dat dit stuur met zijn 28 cm diameter vrij klein is. Toegegeven, dit zal geen probleem zijn voor een groot deel van de sim racers, maar degenen die een rustige rit willen op bepaalde circuits kunnen het onhandig vinden.
De pedalen vind ik erg goed. De voetsteun is breed, zodat bijna iedereen er op kan staan, en de pedalen zijn goed verdeeld.
Sensaties tijdens het spelen
Laten we het hebben over het belangrijkste aspect van een sim-racestuur: de sensaties. Simpel gezegd is de Thrustmaster T-GT 2 een onuitputtelijke bron van sensatie en een meeslepend zwart gat. In een oogwenk word je geteleporteerd in een Porsche GT3 op de Groene Hel.
Op een stuur met een borstelloze motor, bijvoorbeeld die van Thrustmaster, heb ik nog nooit zo’n gevoel gehad. De precisie is chirurgisch en de force feedback is echt. Je zou zelfs kunnen twijfelen of je wel aan het simracen bent in je flat of huis.
Meestal hebben dergelijke wielen, d.w.z. met borstelloze motoren, wazige en/of dode zones in het midden. Maar dat is niet het geval bij de Thrustmaster T-GT 2. Zodra je het stuur één graad draait, reageert de auto onmiddellijk en het stuur geeft op zijn beurt alles weer wat de auto ervaart.
De pedalen zijn over het algemeen erg goed en voegen iets toe aan de ervaring. De rem is echter geen Load Cell. Je hebt gewoon een rubberen stop en dat is het. Voor de prijs van de Thrustmaster T-GT 2 had ik liever een randapparaat van betere kwaliteit gezien, of op zijn minst een met een Load Cell systeem.

Compatibiliteit Thrustmaster T-GT 2
De Thrustmaster T-GT 2 is een recent stuur. Het is sinds 2021 te koop en is ontwikkeld voor de PS5 en Gran Turismo. Dit betekent dat het stuur compatibel is met Sony’s nieuwste console, de PS5, maar ook met de PS4 en PC. Dus als je op zoek bent naar een stuurwiel dat compatibel is met Xbox consoles, lees dan dit artikel: De 6 beste stuurwielen voor Xbox in 2025of bekijk onze suggesties voor alternatieven voor de T-GT 2 hieronder.
Als het aankomt op sim-racing setups, heb je een keur aan cockpits die vrijwel alle Thrustmaster-producten ondersteunen, met merken als Playseat en anderen.
Je moet je er echter wel van bewust zijn dat sommige technologieën, zoals de T-DFB-stuurwieltrilling, alleen compatibel zijn met Gran Turismo-titels, wat ik een beetje jammer vind.
Waar voor je geld
De Thrustmaster T-GT II kost rond de €700 en valt daarmee in een vrij hoge prijsklasse, zeker als je bedenkt dat hij nog steeds is gebaseerd op een borstelloze motor met riemaandrijving - een technologie die gedateerd begint te lijken in het licht van de hausse aan direct-drive bases, die nu beter betaalbaar zijn.
Hoewel het gevoel goed is en goed past bij Gran Turismo 7, zijn er nu modernere alternatieven met meer vermogen of upgrademogelijkheden voor een vergelijkbare of zelfs lagere prijs. De basiseenheid ontwikkelt een maximumkoppel van 6 Nm, het aluminium stuurwiel is van redelijk goede kwaliteit en de meegeleverde pedalen doen hun werk zonder uitzonderlijk te zijn. Kortom, een samenhangend pakket voor GT-fans, maar wel eentje die zich niet weet te onderscheiden van de concurrentie.
Mijn oordeel over de Thrustmaster T-GT 2
Thrustmaster wilde op veilig spelen met de T-GT 2, door een stuur aan te bieden met technologie die het bedrijf heel goed beheerst en met een hoog niveau van immersie. Als je een Thrustmaster-fan bent, is de T-GT 2 een must-have. Maar als je op zoek bent naar iets moderners en technologisch geavanceerders, raad ik je de Fanatec Gran Turismo aan, die je kunt ontdekken door hier te klikken. Natuurlijk, het stuur is van plastic, maar de motor is een 5 nm Direct Drive. De Fanatec wielencatalogus wielcatalogus is eindeloos. Maar als je niet overtuigd bent, nodig ik je uit om mijn artikel te lezen over de 6 beste stuurwielen voor Sim Racing in 2025.
Alternatieven voor de Thrustmaster T GT 2
3
0 reacties