Selecteer een pagina
Quel Quick Release choisir pour le Sim Racing ?

Wat is de beste snelsluiting?

Sim Racing Nerd

Als expert op het gebied van sim racen test ik de beste wielen, cockpits en games om je te helpen de juiste keuze te maken.

16/07/2025

1

QR2 de Fanatec

2

QR de Moza Racing

3

QR de Logitech

Het uiteindelijke doel van sim-racing is om de kloof tussen simulatorrijden en circuitrijden te verkleinen, en ik moet zeggen dat de meeste set-ups hier heel dicht bij in de buurt komen. In de loop der jaren heeft de sim-racingindustrie randapparatuur ontwikkeld die grotendeels is geïnspireerd door de autosport om ons een beter gevoel en een totale onderdompeling te geven, vaak in ruil voor een kolossale financiële uitgave van onze kant. Als je je het ultieme in sim-racing kunt veroorloven, zul je moeite hebben om het verschil tussen werkelijkheid en fictie te zien. We hebben het over DD-bases, hydraulische cranksets en FIA-goedgekeurde Quick Release.

Over QR gesproken, er is wat veranderd sinds het begin van 2023, en daar zullen we dieper op ingaan.

QR2 van Fanatec

De QR2 Pro van Fanatec is eindelijk verkrijgbaar

Fanatec presenteerde onlangs zijn gloednieuwe Quick Release systeem genaamd QR2. De QR2 vervangt de QR1, met een volledig nieuwe Base Side en Wheel Side. De QR2 is verkrijgbaar in 3 versies: de QR2 Lite, de QR2 en de QR2 Pro.

Weg met het ronde bevestigingssysteem met bolletjes en zo. Hier hebben we een ontwerp dat lijkt op dat van Simucube, met een rechthoekige basiszijde en 2 veiligheidslipjes aan de zijkanten. Er is altijd een ring om naar je toe te trekken om de QR te verwijderen of op zijn plaats te zetten, en de handeling duurt ongeveer tien seconden als je het rustig aan doet. Deze gloednieuwe QR is gewoon uitstekend, of je het nu hebt over installatie, gebruik of bevestiging, die inderdaad erg stevig is.

De QR2 Lite is nog steeds gemaakt van composiet, d.w.z. plastic, en zal worden gemonteerd op de stuurwielen in de CSL serie, met een koppel van maximaal 8 nm. De QR2 daarentegen is gemaakt van aluminium, maar is gegoten om een veel grotere weerstand tegen buigen te bieden. Voor de Pro-versie hebben we CNC-bewerkt aluminium, dat gewoon ultrasterk is en bovendien FIA-goedgekeurd voor gebruik op racewagens.

De Simucube QR

Simucube snelsluiting test en beoordeling

Simucube is een zeer eersteklas sim-racing speler, en dit is duidelijk te zien in al zijn randapparatuur. Aangezien de fabrikant onderstellen en stuurwielen aanbiedt, heb je ook een QR nodig. De aanpak van Simucube is atypisch in het segment: in plaats van een Wheel Side die in een Base Side ‘past’, hebben we een systeem dat in een soort rail past, met een veiligheidspen die erin gestoken moet worden om het geheel op zijn plaats te vergrendelen.

Om een wiel te verwisselen is deze oplossing vrij snel, maar je loopt het risico dat je sommige onderdelen verliest, zoals de veiligheidspen. Natuurlijk, zou je zeggen! Persoonlijk ben ik geen fan van deze QR omdat ik de pin wel eens ben kwijtgeraakt en het me een paar minuten kostte om hem 20 cm van de grond terug te vinden. Desalniettemin staat deze oplossing bekend als zeer solide, duurzaam en geeft het je de indruk dat het stuur met bouten aan de basis is bevestigd.

Simagic en Moza Racing QR’s

Simagic snelspanner test en beoordeling
QR Simagic
Moza Racing snelspanner test en beoordeling
QR Moza Racing

Ik pak hier de Simagic en Moza Racing QR’s tegelijk aan omdat ze bijna identiek zijn, tot op zekere hoogte. Eerlijk gezegd weet ik niet of de een het werk van de ander heeft gekopieerd, of dat de twee merken het samen hebben ontwikkeld, en daar gaat het ook niet om. Daar gaat het niet om.

De Simagic/Moza QR gebruikt een systeem van 10 stalen kogels die de aandrijfas in een bankschroef vasthouden om ervoor te zorgen dat de verbinding zo stevig mogelijk is. En dat is ook zo. Bovendien is deze QR geïnspireerd op die van echte raceauto’s, wat ons terugbrengt naar wat ik eerder zei: sim-racing spelers halen veel inspiratie voor hun producten uit de autosport.

Om een wiel te verwisselen, moet je aan een ring trekken die de aandrijfas bevrijdt die gegijzeld wordt door de stalen kogels. Deze handeling duurt maar een paar seconden, hooguit 10, en geeft je een ultrastijve verbinding tussen de basis en het vliegwiel. Het zal helemaal niet bewegen, geloof me. In feite verkoos ik deze QR boven de QR1 van Fanatec, die overigens hetzelfde kogelsysteem gebruikt, maar waarvan het verbindingsniveau niet zo hoog is als dat van Simagic of Moza. Ik heb echter een aantal berichten gelezen waaruit blijkt dat deze QR’s na verloop van tijd steeds minder betrouwbaar worden.

QR’s van Logitech en Thrustmaster

Logitech snelsluiting test en beoordeling
Logitech QR
Test en beoordeling van de Thrustmaster snelspanner
Thrustmaster QR

Aangezien Logitech en Thrustmaster net zijn toegetreden tot de wereld van Direct Drive bases met de G Pro en T818, moest er een nieuw Quick Release systeem worden ontwikkeld.

Voor Logitech was dit noodzakelijk, omdat het merk geen Quick Release in zijn assortiment had, of een stuurwiel op zich. De nieuwe QR van Logitech is sterk geïnspireerd op de QR van Fanatec, met veren die fungeren als verbindingsstukken tussen het stuurwiel en de basis. Op dit moment is er maar één stuur dat met deze QR wordt geleverd, en dat is het stuur dat bij de G Pro bundel wordt geleverd. Maar Logitech heeft ons een heel ecosysteem beloofd met zijn nieuwe basis, en ik kan niet wachten om het te zien en te testen.

Wat Thrustmaster betreft, is er een nieuwe QR die wordt geleverd bij de T818 basis met de Quick Release ‘kern’ die in een kanaal past en een veiligheidspen die het op zijn plaats houdt. Het voordeel van zo’n systeem is dat er in theorie geen buiging is aan de zijkanten dankzij het kanaal. Maar in de praktijk weten we het niet, want er is geen stuur beschikbaar met deze nieuwe QR. Om het gebruik van de nieuwe basis, de T818, mogelijk te maken, biedt Thrustmaster een plastic adapter aan die als interface fungeert tussen de wielen uit de huidige serie en de nieuwe basis.

Om eerlijk te zijn, en dit geldt voor Logitech en Thrustmaster, is het alsof deze twee merken zich gehaast hebben om een Direct Drive basis te ontwikkelen en op de markt te brengen, alleen maar om aanwezig te zijn in het segment en te concurreren met de anderen. Het is mogelijk dat de twee fabrikanten wachten om te zien hoe goed hun producten verkopen voordat ze stuurwielen uitbrengen die compatibel zijn met deze producten. De tijd zal het leren.

Wat is dan de beste QR?

Dat hangt ervan af. Om te beginnen ben je min of meer beperkt door je basis en wielen. De Moza/Simagic QR lijkt niet ontworpen om lang mee te gaan. Bij de Simucube is de kans groot dat je de veiligheidspen verliest. En de Logitech en Thrustmaster QR’s zijn momenteel niet in actie.

Persoonlijk zou ik voor de QR2 van Fanatec gaan vanwege zijn uitgebreide assortiment randapparatuur en omdat hij zeker beter is dan de QR1.

Vergelijkbare artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *