De game-industrie is de afgelopen decennia enorm gegroeid, vooral met de komst van thuisconsoles. Het succes van de PS3 en Xbox 360 is gewoonweg enorm, en ook het pc-segment kan niet worden genegeerd.
Tegenwoordig zijn de consoles van Sony en Microsoft misschien wel krachtig, maar ze kunnen niet concurreren met een goede pc-configuratie, en dat zullen ze ook niet kunnen. Dit maakt gamers natuurlijk blij, maar ook virtuele piloten.
Fabrikanten van randapparatuur voor sim-racing geven de voorkeur aan het PC-platform, en hebben dat al gedaan vanaf het begin van de industrie. Natuurlijk hebben we leiders op de consolemarkt, maar in de meeste gevallen is de ondersteuning beperkt, ofwel door randapparaatfabrikanten die niet al hun tools (productmanagementsoftware) kunnen integreren, ofwel door bepaalde titels die niet beschikbaar zijn op consoles.
Als gevolg daarvan kiezen de meeste racers natuurlijk voor PC’s, met een bestaande opstelling of door er zelf een te bouwen. Daarover gesproken, dit artikel gaat je helpen bij het kiezen van een goede gaming PC voor sim-racen. Ik heb het artikel opgesplitst in 4 delen, te beginnen met de keuze van het beeldscherm.
Je scherm kiezen voor simracen
Het kiezen van een scherm voor sim-racing, of gaming in het algemeen, is erg belangrijk om de eenvoudige reden dat het het paneel is dat de richting bepaalt voor de rest van de onderdelen van de pc.
Er zijn 4 belangrijke punten om rekening mee te houden bij het kiezen van een gamescherm: de paneeltechnologie (VA, LCD, OLED, MiniLED), de resolutie (1080p, 1440p, 2160p), de vernieuwingsfrequentie in Hz en de responstijd in MS. Je hebt ook het type scherm, zoals groothoek, gebogen, etc., maar dit is meer een kwestie van persoonlijke voorkeur voor jouw opstelling. Wat mij betreft, geef ik de voorkeur aan één scherm op mijn installatie, of het nu een 32-inch plat scherm is of een 48-inch gebogen scherm, in plaats van drie schermen waarvan de randen in je gezichtsveld stuiten.
Afhankelijk van het scherm dat je kiest, zul je een bepaalde weg afleggen door de onderdelen van de pc. Voor dit artikel gaan we kijken naar 3 resoluties met een FPS (aantal beelden per seconde) tussen 80 en 140, en vooral stabiel als FPS.
Sim-racen in 1080p

Laten we beginnen met de huidige standaardresolutie: Full HD of 1080p. Om dit te bereiken heb je een CPU-platform nodig dat niet per se nieuw is, maar een GPU die nog geen 10 jaar oud is.
Afhankelijk van je budget heb je twee keuzes: het DDR5-platform en DDR4. Dit is een technologie en een standaard voor willekeurig toegankelijk geheugen, of RAM, en voor elk platform heb je een specifieke CPU (processor) en moederbord nodig. Je kunt ze niet combineren en DDR4 zal uiteindelijk worden vervangen door DDR5. Deze laatste technologie is uiteraard duurder, maar krachtiger en toekomstbestendig. Dat is iets om in gedachten te houden als het op je bankrekening aankomt.
Terug naar de pc. Dus, als je kiest voor een DDR4-platform, raad ik je aan om te gaan voor een configuratie met een AMD Ryzen 5 5600 met 6 cores en 12 threads, wat simpelweg perfect is voor gamen in 1080p en 1440p. Kies voor een moederbord met een B550-chipset zodat alle functies van de CPU worden gebruikt. Anders is een B450 voldoende met een Bios-update. Neem trouwens een moederbord van een erkend merk met een goede I/O (Input/Output) zodat je niet zonder USB-aansluitingen komt te zitten, enzovoort.
Voor RAM is 16 GB 3000 MHz Dual Channel (2 sticks) het minimum. Voor merken heb je Crucial, Corsair, ADADA, XPG en G-Skill, die wereldberoemd en bovenal betrouwbaar zijn. Je moet ook de voeding, of PSU, kiezen die voldoende moet zijn voor het maximale stroomverbruik van het systeem. Kies een PSU met Gold-certificaat en een continue stroom die 100 tot 150 watt hoger is dan het maximale stroomverbruik van de pc, en een goed merk (Corsair, EVGA, Cooler Master, SeaSonic, NZXT, enz.). Je hebt ook de behuizing en deze kies je op basis van je visuele voorkeuren, met een goede luchtstroom.
Laten we het even hebben over opslag en koeling. Voor het eerste punt heb je minstens 1TB nodig in NVMe PCI-e 3.0 of 4.0. Als je meer ruimte inneemt, is dat gunstig. Als je meer ruimte inneemt, is dat gunstig, want games nemen tegenwoordig ontzettend veel ruimte in beslag. Wat koeling betreft, wordt de Ryzen 5 5600 geleverd met een vrij standaard koelventilator, die goed werkt omdat de CPU niet erg heet wordt. Ik stel echter voor dat je minstens 3 ventilatoren op de kast zet (2 bij de ingang en 1 bij de uitgang).
Laten we verder gaan met de GPU. Voor 1080p met redelijk hoge FPS zou ik gaan voor een AMD RX 6600 XT of een Nvidia RTX 3060, beide in 8GB VRAM-versies, als je een budget hebt. Anders heb je min of meer dezelfde GPU’s, maar dan van de nieuwste generatie, namelijk de RX 7600 XT en de RTX 4060.
Sim-racen in 1440p

Een resolutie van 1440p staat beter bekend als 2K. Om op deze resolutie te sim-racen, verandert er niet veel aan de pc vergeleken met Full HD. Dit betekent dat we dezelfde CPU hebben, de Ryzen 5 5600, hetzelfde moederbord, dezelfde opslag en hetzelfde RAM. Upgrade bij voorkeur naar 32GB RAM als je het je kunt veroorloven, anders moet je dat over 2-3 jaar doen. En als je nog meer geld hebt, ga dan meteen naar het nieuwste platform, d.w.z. DDR5 en een Ryzen 5 7600, en het bijbehorende moederbord natuurlijk.
Laten we verder gaan met de GPU. Om sim-racing in 1440p met een goede FPS-snelheid (meer dan 100) en maximale details uit te voeren, heb je een krachtige grafische kaart nodig. Bij AMD heb je de RX 6700 XT en de 6800 XT, die Last Gen zijn maar hoge prestaties leveren. In Current Gen voldoet de RX 7700 XT perfect. Bij Nvidia heb je de RTX 3070 en 3080, die duurder zijn dan die van AMD in Last Gen, en de 4070 (TI, Super) in Current Gen. Houd er rekening mee dat welke GPU-generatie je ook kiest, Nvidia’s duurder zijn dan AMD’s.
Sim-racen in 2160p

Laten we eindigen met 4K, of de resolutie die je pc op de knieën krijgt. Hier zal het systeem radicaal veranderen. We blijven bij AMD voor de CPU’s, omdat ze de beste prijs-prestatieverhouding bieden, maar we stappen over op Ryzen 7. Dus, DDR4 is de 5800 of 5800X3D, en de 7800 of 7800X3D in DDR5. Deze CPU’s bieden 8 cores en 16 threads, een boostfrequentie tot 5 GHz en monsterkracht. Het zijn simpelweg nog steeds de beste CPU’s voor PC-gaming.
Voor RAM, minstens 32 GB, en 64 GB voor toekomstige gemoedsrust. Het moederbord, tja, dat gaat natuurlijk hand in hand met de CPU en het RAM. De opslag verandert niet veel: 1 TB in NVMe, maar PCI-e 4.0 in ieder geval deze keer. Natuurlijk is 3.0 ook goed, maar er zal een onbalans zijn in de algehele prestaties van de PC.
De koeling zal deze keer zwaar moeten zijn. Reken op een two-tower ventirad met 120 mm ventilatoren om de kernen van dit monster koel te houden. Anders heb je voor de High End de Noctua NH-D15 koelkast of een 240/280 mm AIO waterkoeler. En de PSU moet minstens 800 W in Gold of Platinum zijn.
Laten we verder gaan met de GPU’s. Voor 4K heb je de AMD RX 6900, 7800 XT en 7900 XTX. Bij Nvidia zijn het de RTX 3080 TI, 3090, 4080 Super en 4090. Kijk niet verder, want deze GPU’s zijn de enige die 4K aankunnen met een goed FPS-niveau in sim-racing.
Bonus: Ryzen CPU alternatieven
Als het merk AMD je niet zo aanspreekt, heb je de processors van Intel. In plaats van een Ryzen 5 5600 heb je de i5 11400 of 12400. De Ryzen 5 7600 wordt geëvenaard door de i5 13400 of 14400. Voor de Ryzen 7 heb je de i7 11700 of 12700. Het bijzondere aan Intel CPU’s is dat ze compatibel zijn met DDR4 en DDR5, maar je hebt wel het juiste moederbord nodig. Nog een laatste punt: vermijd 13e en 14e generatie i7 CPU’s, omdat ze een groot beveiligingsprobleem hebben.
0 reacties