Sim-racing heeft de laatste jaren een lange weg afgelegd, vooral door de democratisering van kwaliteitsvolle set-ups en randapparatuur. Bedrijven en andere fabrikanten zijn al lange tijd actief in het segment, sommige met tientallen jaren ervaring.
Sim-racing set-ups zijn natuurlijk verschillend, om de eenvoudige reden dat elke virtuele coureur zijn eigen behoeften en budget heeft. Voor beginners bestaat de set-up meestal uit een vrij eenvoudige basis, stuur en pedalen, die weinig race-immersie bieden. Een trede hoger staan de doorgewinterde racers met een paar jaar ervaring en vooral een echte passie voor de discipline, en dit wordt weerspiegeld in hun set-up. Met hun chassis, op de competitie geïnspireerde randapparatuur en gebogen schermen is het een echt recept voor realistische sensaties. En natuurlijk zijn er de professionele coureurs die simapparatuur gebruiken voor hun racetraining. We hebben het hier over een dynamisch chassis, Direct Drive-onderstellen met een enorm koppel en hydraulische pedalen.
Over chassis of cockpits gesproken, de markt bestaat globaal uit 3 categorieën. We hebben de standaards, die erg basic zijn, maar nog steeds een goede basis vormen om mee te racen en in de discipline te stappen. Er zijn ook buizenchassis en aluminium profielchassis. Deze zijn het onderwerp van dit artikel en als je er weinig of geen informatie over hebt, is het tijd om je notitieboekjes tevoorschijn te halen en wat aantekeningen te maken.
Buizenchassis - laag budget, maar over het algemeen vrij goed

Allereerst, wat is een buizenchassis? Het is een structuur die wordt gebruikt als basis voor simulatieapparatuur (racen of luchtvaart) en bestaat uit stalen buizen. Deze buizen vormen het skelet van de apparatuur en bieden zowel stijfheid als aanpassingsvermogen (voor zover mogelijk).
Buisvormige cockpits komen vaak voor in sim-racingopstellingen, om een aantal redenen die we hierna zullen bespreken. Ze bieden een uitstekend compromis tussen prijs, aanpasbaarheid, maatwerk en grootte. Er zijn grote spelers in de industrie zoals PlaySeat of Rseat, bijvoorbeeld, of Fanatec.
De voordelen van buisvormige
Laten we het eens hebben over de voordelen van het buizenchassis.
- Verkoopprijzen. In de meeste gevallen worden cockpits van buizen tegen een lagere prijs verkocht dan die van aluminium profielen. De reden hiervoor is een eenvoudiger ontwerp, met minder onderdelen en dus een lagere verkoopprijs. Een andere belangrijke factor is dat buisvormige chassis lichter zijn dan hun neven met aluminium profielen.
- Eenvoudig ontwerp en montage. Zoals je weet, moet je een sim-racing chassis in elkaar zetten, omdat het in onderdelen aan je geleverd wordt. Buisframes verschillen van hun neven met aluminium profielen door de eenvoud van hun ontwerp, en ook door het feit dat het niet lang duurt om ze in elkaar te zetten. De reden hiervoor is dat er minder onderdelen in de doos zitten, omdat de hele structuur op een paar stalen buizen rust. Afgezien van de verschillende steunen, duurt het in elkaar zetten van een cockpit van buizen niet lang en heb je ook geen extra hulp nodig. Tenminste, in de meeste gevallen.
- Een uiterlijk dat lijkt op dat van een raceauto. Afhankelijk van het model dat je kiest, kun je een uiterlijk krijgen dat sterk lijkt op dat van een raceauto, met name de cockpit. Het buizenchassis doet vaak denken aan een rolkooi, waardoor de bestuurder er nog meer in opgaat.
- Een kleinere voetafdruk. Hoewel sim-racingchassis groot en log zijn, is de impact van buizen minder groot dan die van aluminium profielen.
- Kabelbeheer. Gezien de aard van het buizenchassis (stalen buizen) is het niet alleen eenvoudiger om aan kabelmanagement te doen, het is uiteindelijk ook veel mooier. Je kunt de verschillende kabels door de lege buizen leiden en de meeste fabrikanten bieden Pass-Throughs om alle draden uit de sim-racing uitrusting te laten verdwijnen.
De nadelen van buisvormige
Natuurlijk zijn buisvormige chassis, net als bijna 99,99% van de producten die we op deze wereld hebben, niet zonder nadelen.
- Aanpassing. Natuurlijk kun je ze configureren met beugels voor sim-racing randapparatuur (shifters, handremmen, enz.), monitorbevestigingen en andere accessoires, maar dit hangt volledig af van de wens van de fabrikant om concurrerende apparatuur aan te bieden. De meeste, zo niet alle, steunen zijn van de eerste partij, d.w.z. rechtstreeks van de fabrikant. Als de fabrikant vindt dat je een bepaalde steun niet nodig hebt, kun je deze accessoire niet aan je installatie toevoegen, tenzij je op zondag volledig MacGyver wordt.
- Stabiliteit. In principe zijn buizenframes stabiel, zolang je geen krachtige Direct Drive kettingbladen en Load Cell crankstellen gebruikt die veel druk nodig hebben om te werken. Als je de grenzen begint op te zoeken van wat een buisvormige kuip kan dragen, zul je merken dat de hele structuur wat speling heeft.
- Geen gebruik met dynamische tafels. Als je van plan bent om in de nabije of verre toekomst over te schakelen op een dynamisch onderstel, d.w.z. een onderstel dat kan kantelen om lichaamsbewegingen te reproduceren, dan is de buis om verschillende redenen, vooral structurele, niet geschikt.
Aluminium chassis - onbeperkt aanpasbaar

We gaan nu verder met aluminium profielchassis. Dit is een categorie cockpits die vooral gericht is op een professioneel publiek van virtuele racers. Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn aluminium profielchassis gemaakt van aluminium staven van verschillende afmetingen (meestal 80, 120 en 160), met rails aan alle 4 de zijden.
Deze rails worden gebruikt om andere stangen op te plaatsen, evenals diverse sim-racing accessoires, zoals beugels voor apparatuur, geleiders voor kuipstoelen, enz. Aluminium profielframes zijn de go-to-go voor mensen, of in ieder geval racers, die op zoek zijn naar kwaliteitsproducten die in hoge mate aanpasbaar en vooral ultrastijf zijn, in ruil voor een verkoopprijs die vaak hoog is, zelfs heel hoog. Er zijn spelers zoals Rseat, Next Level Racing en Simlab.
De voordelen van het aluminium profiel
- Stijfheid. Dit is een van de grote voordelen van een aluminium profielchassis en de enige reden waarom de meeste pro virtuele racers voor deze route kiezen. Qua stijfheid kun je zelfs met de krachtigste sim-racing randapparatuur niet tippen aan een cockpit met aluminium profiel.
- Aanpassing. Een ander punt dat zeer gewaardeerd wordt door de professionals in deze discipline is maatwerk. Net als bij een auto, die je naar wens kunt configureren, kent een chassis met aluminium profielen geen grenzen op het gebied van maatwerk. Sterker nog, dit stopt niet bij de fabrikant van het chassis, want je kunt min of meer elk sim-racing accessoire bevestigen dat je maar wilt, zelfs van een ander merk. De reden is simpel: de aluminium profielbalken zijn standaard, zolang je maar dezelfde afmetingen gebruikt.
- Veelzijdigheid. Een cockpit met aluminium profiel is zeer veelzijdig en kan worden geconfigureerd voor zowel races als vliegtuigsimulaties, en dat zonder dat het veel geld kost.
De nadelen van het aluminium profiel
De nadelen zijn
- Een hoge verkoopprijs. Dat was te verwachten. Profielchassis zijn duur, zelfs heel duur als je alle beschikbare opties aanvinkt. A Simlab GT1 Evo begint bij ongeveer €450 kaal, oplopend tot bijna €1.400 full option. Dit is slechts een voorbeeld van een chassis, want het geldt min of meer voor alle modellen die op de markt verkrijgbaar zijn.
- Moeilijke montage. Een aluminium profielchassis bestaat uit tientallen onderdelen, die allemaal even groot en zwaar zijn. En het weegt net zoveel als een buizenframe.
- Een ontwerp dat te wensen overlaat. De laatste tijd, en dit is nogal subjectief, zijn gestroomlijnde chassis veel minder aantrekkelijk dan buisvormige. Ze zijn te vierkant en doen in de verste verte niet denken aan het interieur van een racewagen.
Dus welke moet je kiezen?
De keuze hangt af van een aantal factoren, voornamelijk budget, maatwerk en vooral je ontwikkeling in sim-racing. Als je je richt op het middensegment van de discipline, met een voorliefde voor visueel aantrekkelijke producten, zou de tubular moeten voldoen, zolang de DD-basis niet meer dan 20 nm is naar mijn mening.
Maar als je klein wilt beginnen en je wilt opwerken naar de hogere niveaus van sim-racen, d.w.z. de vermogensladder beklimmen, dan ben je beter af met een laag profiel, ook al kost het je een arm en een been als je eenmaal de juiste opties hebt, en het uiterlijk zal niet iedereen aanspreken.
0 reacties