Duitse fabrikant van randapparatuur voor sim-racing Fanatec is zeer bekend in het spel, en ook zeer ervaren. Het moet gezegd worden dat Fanatec de wereld van sim-racing al meer dan 20 jaar min of meer domineert dankzij zijn hoogwaardige, betrouwbare en vooral meeslepende premium randapparatuur. De productcatalogus is enorm en bestrijkt vrijwel alle marktsegmenten, van zondagcoureurs tot professionele racers met zeer specifieke behoeften.
Het ecosysteem van het Duitse merk is compleet en werkt perfect samen met zijn producten. Je kunt vrijwel elk Fanatec sim-racing randapparaat gebruiken in je setup, en ze zullen geen moeite hebben om zichzelf te configureren, aan elkaar aan te passen en je de best mogelijke prestaties te geven.
Sinds een aantal jaren zijn er, zowel bij sim-racing als bij auto’s in het algemeen, twee delen aan een apparaat: de hardware en de software. In de auto-industrie wordt dit gebruikt om verschillende uitrustingen en ook opties op aanvraag aan te bieden, maar het wordt ook gebruikt om voertuigen aan te passen aan wereldmarkten, die vaak niet hetzelfde zijn qua behoeften en wetgeving: de hardware blijft fundamenteel identiek, maar de software kan drastisch veranderen.
In sim-racing is het praktisch hetzelfde en de software stelt ons in staat om het maximale uit onze setup te halen. Met dit in gedachten heeft Fanatec zijn software voor randapparatuurbeheer voor sim-racing ontwikkeld: Fanalab. In wat volgt zullen we een korte blik werpen op deze software en de sterke punten ervan.
Wat doet Fanalab?
Fanalab is de software die Fanatec gebruikt om zijn randapparatuur en producten te beheren. Zoals je weet, bestaat een sim-racing setup uit minstens 3 randapparaten: een basis, een stuur en een pedalboard. Je kunt ook een versnellingspook, een handrem, een RevLED en andere randapparatuur vinden.
Natuurlijk heeft elk product zijn eigen controller of microchip om de werking te beheren. Het idee achter het toevoegen van zo’n chip of controller is om de gegevens die het apparaat produceert in de gaten te houden en wijzigingen aan te brengen in verschillende parameters. Op een Podium DD2-basis bijvoorbeeld die een maximumkoppel van 25 nm ontwikkelt. Met behulp van software, in dit geval Fanalab, en de basiscontroller kun je het koppel naar wens configureren. Dus je kunt eindigen met een Podium DD2 die slechts 15 nm ontwikkelt als je dat wilt. En daarom is dergelijke software zo handig voor sim-racing.
Welke toestellen kunnen Fanalab gebruiken?
Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat Fanatecs productcatalogus erg uitgebreid is, met meer dan 20 stuurwielen, 6 bases, 5 pedalboards en andere sim-race randapparatuur. In het belang van de consistentie tussen de producten, is Fanalab software die gebruikt kan worden met alle recente Fanatec sim-racing randapparatuur, of het nu uit de CSL, ClubSport of Podium series komt.
Simpel gezegd: als het Fanatec logo erop staat en het is niet 15 jaar oud, dan kan Fanalab erop gebruikt worden. Er zit echter een addertje onder het gras: omdat het software is, werkt Fanalab alleen op een PC. Met Fanatec’s sim-race-randapparatuur kun je de koppeluitvoer op consoles configureren, bijvoorbeeld via de stuurwielinstellingeninterface, maar dit is beperkt. Als je het meeste uit je Fanatec-installatie wilt halen, moet je op een pc zitten.
Fanalab bediening en instellingen
Fanalab is software, dus je moet het downloaden en installeren op je pc. Zoek gewoon even op internet en je vindt een downloadlink. Een goede raad: gebruik alleen de laatste versies van Fanalab van de officiële Fanatec website. Vermijd forums en andere downloadsites om voor de hand liggende IT-beveiligingsredenen.
Zodra Fanalab geïnstalleerd en opgestart is, vind je de interface ‘Game Profile ‘, een menu met bijna alle sim-racetitels die door Fanatecs software ondersteund worden, een lange lijst met arcade-, semi-arcade- en simulatiespellen. De volgende stap is het selecteren van de titel om telemetrische gegevens over de grafische motor te verkrijgen en deze aan te passen, zoals de stuurhoek, de intensiteit van de game-effecten, enz.
Hier zijn enkele voorbeelden van de instellingen die mogelijk zijn met Fanalab
- Krachtfeedbackvermogen. Met deze parameter kun je de krachtterugkoppeling die door de basis wordt ontwikkeld, als percentage instellen. Hoe hoger de waarde, hoe dichter bij het maximale koppel dat de basis zal produceren.
- Maximale stuurhoek Afhankelijk van de basis die je gebruikt, kun je hiermee een maximale stuurhoek instellen via Fanalab. Deze hoek wordt uitgedrukt in graden (°) en het stuur zal blokkeren wanneer je deze waarde bereikt. Zie het als het bereiken van de stop bij het sturen van een auto.
- De intensiteit van de effecten in het spel. Met deze instelling kun je alle effecten wijzigen die door het spel worden doorgegeven via de grafische engine, zoals trillingen, schokken, botsingen, enz.
- Kalibratie van krachtterugkoppeling. In principe stel je de DD-basis zo in dat hij zijn krachtfeedback op een ruwe, soepele of tussenweg geeft. Deze instelling is erg belangrijk op onderstellen die veel kracht of koppel ontwikkelen, zoals de Podium DD2 bijvoorbeeld. Met deze kalibratie kun je de gevoeligheid van de force feedback aanpassen, waardoor je verschillende feedback krijgt voor bijvoorbeeld een vibrator, een schok, zand enzovoort.
- Traagheid stuurwiel. Deze instelling voegt een extra laag realisme toe, vooral als je de lichaamsbewegingen wilt voelen die worden veroorzaakt door het gewicht van de auto, de downforce bij snel bochtenwerk, enzovoort.
0 reacties