Selecteer een pagina
Mon avis sur la base clubsport dd plus de fanatec pour le sim racing

Fanatec Clubsport DD+ : Mijn eerlijke mening over deze basis

Sim Racing Nerd

Als expert op het gebied van sim racen test ik de beste wielen, cockpits en games om je te helpen de juiste keuze te maken.

16/07/2025

De Fanatec Clubsport DD+ in enkele woorden

Sim race nerd

Mijn mening over de fanatec clubsport dd plus voor sim racen
Ontwerp
Gameplay
Waar voor je geld

Voordelen en nadelen

✅ 15 nm constant koppel
✅ Hoogwaardige metalen constructie
✅ Compatibel met het hele Fanatec ecosysteem
✅ QR2 Base Side als standaard
❌ Vereist QR2 Wheel Side voor oudere Fanatec stuurwielen

4.8

Al meer dan 20 jaar, Fanatec al 20 jaar een belangrijke speler in de sim-racing industrie, met hoogwaardige en relatief betaalbare randapparatuur. Dit Duitse merk heeft niet alleen de wereld van sim-racing gerevolutioneerd met zijn vele innovaties, maar heeft ook Direct Drive-bases gedemocratiseerd voor zondagcoureurs.

Als je fan bent van virtueel racen, weet je ongetwijfeld dat Direct Drive bases lange tijd elitaire producten zijn geweest, alleen toegankelijk voor ervaren racers met een gezonde bankrekening. Maar met de release van de CSL DDde eerste betaalbare en toegankelijke Direct Drive bases met 5 en 8 nm koppel, heeft Fanatec de internationale sim-racing markt veranderd.

De catalogus van Fanatec is momenteel compleet, zeker met de recente toevoegingen van de ClubSport DD en DD+ bases. We hebben dus instapmodellen (CSL DD), middenklassers (ClubSport DD) en toptoestellen (Podium DD). In wat volgt laat ik je kennismaken met de nieuwe DD+ basis, die concurreert met de Moza en Simagic op hun eigen terrein.

Belangrijkste en technische kenmerken van de basis

  • Directe aandrijvingsbasis die 15 nm constant koppel ontwikkelt
  • Officiële licentie voor Playstation 4 en 5 en ook compatibel met PC
  • Algoritme en hardware voor FullForce-technologie voor maximale onderdompeling
  • QR2 Basis Zijde standaard op basis, maar compatibel met QR1
  • Compatibel met het hele Fanatec ecosysteem en met vrijwel alle sim-racetitels
  • Rotatiehoek elektronisch beperkt tot 2520°, maar instelbaar
  • Volledig aanpasbare basis via software (pc en/of stuurwiel)

Ontwerp van de Clubsport DD+

Het ontwerp van de DD+ vertegenwoordigt de essentie van de Duitse stijl: eenvoudig, minimalistisch en conservatief. Kortom, de DD+ neemt het design van VW en Audi auto’s in hun puurste vorm.

De cilindrische vorm lijkt erg op die van de CSL DD, met als enige verschil de afmetingen. De DD+ is volledig in het zwart gekleed, hier en daar bezaaid met een paar witte Fanatec-logo’s. Aan de achterkant zit een blauwe ring, wat aangeeft dat dit de DD+ versie is en niet de DD, die een gele ring heeft.

Mijn mening over de fanatec clubsport dd plus voor sim racen

Assemblage op maat

Fanatec heeft voor de DD+ twee favoriete montagemethodes gebruikt: montage aan de onderkant en montage aan de zijkant. Aan de onderkant van de basis zitten 3 rails waarop T-moeren passen (die overigens worden meegeleverd) om deze basis aan vrijwel elk chassis, standaard of zelfs meubel te bevestigen, mits je de specifieke klem hebt.

Voor de zijkanten hebben we twee rails met hetzelfde T-moerbevestigingssysteem. Voor deze montagemethode heb je echter een chassis en/of statief nodig dat compatibel is met de nieuwe Fanatec-voeten. De Table Clamp ondersteunt deze montagemethode ook. De DD+ heeft echter een constant koppel van 15 nm, wat naast buigen en andere bewegingen waarschijnlijk schade veroorzaakt aan het meubilair dat je gebruikt. Wat mij betreft is een meubelklem alleen een optie als de basis onder bepaalde omstandigheden niet meer dan 8 of zelfs 10 nm koppel uitstraalt.

Productie en afwerking

Zoals we gewend zijn van Fanatec-producten, maakt de ClubSport DD+ gebruik van metaal voor de behuizing, en wel van hoge kwaliteit. De afwerking is echt zorgvuldig, zonder bramen. Om eerlijk te zijn zou ik niets minder verwachten van een product uit de Fanatec ClubSport reeks, en ik kan me voorstellen dat hetzelfde geldt voor beginnende piloten die op zoek zijn naar een randapparaat van hoge kwaliteit.

De afwerking van de DD+ is ook uitstekend, van het lakwerk tot de onderdelen en hun assemblage. Alles is nauwgezet, zonder zichtbare defecten of problemen met de kwaliteitscontrole. Wederom biedt het Duitse merk ons een topproduct dat zeer goed is afgewerkt.

De database instellen

De DD+ kan op 2 verschillende manieren worden ingesteld: op consoles (PS4 en PS5) moet je het Fanatec-wiel gebruiken om toegang te krijgen tot de basisinstellingen (vermogen en andere). Dit wordt mogelijk gemaakt door de schermen op alle Fanatec-wielen.

Op een PC kun je de eerste methode gebruiken, d.w.z. het stuurwiel, of rechtstreeks naar Fanalab gaan om al je instellingen op te halen. Op een PC zou ik zeggen dat het geavanceerder is, omdat Fanalab je niet alleen alle basisinstellingen biedt, maar ook die van de andere Fanatec randapparatuur, d.w.z. de pedalen, stuurwielen, shifters, etc. Natuurlijk kun je op de stuurschermen instellingen maken voor de pedalen en shifters. Natuurlijk kun je op de stuurschermen instellingen maken voor de pedalen, maar laten we eerlijk zijn: het is veel beter om Fanatec-producten op een pc in te stellen dan op een console.

Sensaties tijdens het spelen

Na de verschillende inleidingen op de DD+ is het tijd om over te gaan op het onderwerp dat voor ons het belangrijkst is: gevoel. Allereerst is het essentieel om wat tijd te besteden aan het vinden van je instellingen, want de DD+ bleek ‘out of the box’ nogal slecht gekalibreerd te zijn, althans voor mijn voorkeuren. Daarom is het essentieel om het stuur en/of Fanalab te doorlopen voordat je aan een race of racesessie met deze basis begint.

Maar als je de instellingen eenmaal goed hebt, mijn God, deze basis is uitstekend! De motor is niet alleen krachtig genoeg om de grote effecten in een race te leveren, maar ook fijn genoeg om je te overdonderen met lichte sensaties zoals klein gripverlies, ABS-interventies (als je die hebt geactiveerd), enz.

Bovendien is de weergave van de effecten echt realistisch, en niet overdreven zoals op sommige bases, waar de motor en/of het algoritme te hard hun best doen om het gebrek aan finesse te compenseren. Ik heb zelden een basis gebruikt die zo plezierig is als de ClubSport DD+ in sim-racing.

Een ander interessant punt is het reactievermogen van deze basis. Fanatec heeft een reactievermogen aangekondigd dat 2 keer korter is dan dat van de Podium DD1 en DD2, de vaandeldragers van het merk, en ik heb dit kunnen bevestigen, naast het feit dat het koelsysteem onfeilbaar is. De DD+ wordt helemaal niet warm, zelfs niet als hij tot het uiterste wordt gedreven.

Clusbport DD +: Fanatecs nieuwe Sim Racing-basis

Clubsport DD+ compatibiliteit

Het is dan ook geen verrassing dat de ClubSport DD+ compatibel is met het hele Fanatec ecosysteem dat momenteel te koop is, zelfs de iets oudere. Of het nu gaat om shifters, handremmen, pedalen of stuurwielen (met de juiste QR), alles werkt perfect met deze basis.

Wat sim-racetitels en platforms betreft, heb je alle titels die op de markt verkrijgbaar zijn, zoals AC, ACC, rFactor, iRacing, F1, Dirt, WRC enzovoort. En voor de platforms zijn er Playstation (4 en 5) en PC. Het is een beetje jammer dat er geen native compatibiliteit is voor Xbox, maar met het juiste stuur kun je DD+ theoretisch draaien op Microsoft-consoles, zij het met wat vreemd gedrag moet ik je waarschuwen.

Waar voor je geld

De DD+ kost momenteel €999,95 op de website van het merk, met een levertijd van 4 tot 7 dagen. Wat mij betreft is de prijs-kwaliteitverhouding geweldig voor deze basis, zeker nadat ik hem in handen kreeg om uit te proberen. Toegegeven, hij is even duur als een Podium DD1, maar die laatste is al een tijdje niet meer op voorraad. Bovendien is de DD+ potentieel beter qua gevoel en sensatie.

Mijn oordeel over de Clubsport DD+ basis van Fanatec

Fanatec heeft echt de tijd genomen om met deze twee nieuwe mid-range bases te komen. Het segment werd erg competitief met Simagic Alpha en Moza R16. Maar de koning is terug en ik heb echt genoten, zelfs aanbeden, van de tijd die ik met deze basis heb doorgebracht.

Toegegeven, de QR2 is in sommige gevallen geen partij voor Simicube of zelfs Simagic, maar het is zeker beter dan de QR1, die behoorlijk goed was, wat iemand er ook over zegt. Je moet echter €100 betalen voor de Wheel Side als je oude Fanatec wielen hebt. Maar eerlijk gezegd is het het waard.

De DD+ is wat mij betreft gewoon perfect, in zijn segment en zelfs in het segment erboven (koppel tussen 18 en 20 nm). Als je het je kunt veroorloven, kun je het zonder nadenken kopen, want het is een uitstekende basis.

Vergelijkbare artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *