De Moza R12 in een paar woorden

Voordelen en nadelen
✅ Zeer goede bouwkwaliteit
✅ Perfecte Quick Release D1-Spec
✅ Krachtige, nauwkeurige motor
❌ Niet compatibel met consoles
❌ Geen snelle aanpassing vanaf het stuur
ㅤ
Het is een paar jaar geleden sinds de Chinese fabrikant van randapparatuur voor simracen Moza zijn eerste rondjes op de internationale markt maakte. Hoewel ervaring op dit gebied niet echt tot de opdracht behoorde, moet gezegd worden dat het merk het goed heeft gedaan, vooral met zijn hoogwaardige producten.
Moza’s catalogus bevat 6 Direct Drive chainstays, verschillende sturen, 3 crankstellen, een shifter, een handrem en andere raceaccessoires. Eerlijk gezegd klinkt dat niet als veel, zeker niet als je Moza vergelijkt met Fanatec en zijn uitgebreide productcatalogus. Maar tegelijkertijd heeft Fanatec meer dan 20 jaar ervaring, en ik zou zeggen dat Moza het behoorlijk goed doet.
Onder de bases die door het Chinese merk worden aangeboden, hebben we de R12, die de top van het assortiment vertegenwoordigt. Deze basis was bedoeld om te concurreren met de Simagic Alpha Mini, omdat dat de enige basis was met hetzelfde prijs/prestatie-niveau, maar Fanatec heeft onlangs de ClubSport DD uitgebracht. Hierdoor moet de R12 het opnemen tegen 2 concurrenten met enige ervaring. Hieronder bekijken we deze Moza-basis en kijken we hoe hij het doet in vergelijking met de concurrentie.
Belangrijkste en technische kenmerken van de basis
- Direct Drive-basis met 12 nm piekkoppel
- Aluminium behuizing uit de luchtvaartindustrie
- Alleen compatibel met PC
- USB-verversingssnelheid van 1000 Hz
- QR D1-Spec van de concurrentie
- Compatibel met vrijwel alle Moza Racing-stuurwielen en andere randapparatuur
Ontwerp van de Moza R12
Het ontwerp van de R12 komt sterk overeen met de basismodellen van Moza. Er is de karakteristieke X-vorm, die een opvallende gelijkenis vertoont met de CSL DD-bases van Fanatec, en die ook vrijwel identiek is aan de andere bases van Moza, van de R3 tot de R9. Om eerlijk te zijn zijn alle Moza bases vergelijkbaar qua vorm, met uitzondering van hun afmetingen; hoe krachtiger ze zijn, hoe langer ze zijn.
Toch is de basis mooi en sober, met een matzwarte kleur en een paar Moza-logo’s in het wit. De aandrijfas, en ook de QR-basis, is glanzend zwart en past uitstekend bij de rest van de look van de basis. Al met al is de R12 een erg mooie machine, perfect voor vrijwel elke sim-racing set-up.

Assemblage op maat
De R12 kan alleen van onderaf worden gemonteerd met Moza’s Table Clamp, of rechtstreeks op een onderstel. Met de tafelklem kun je het onderstel aan vrijwel elk meubelstuk in huis bevestigen, zonder dat je je al te veel zorgen hoeft te maken dat je het beschadigt. 12 nm koppel is veel, maar het is ook niet veel.
Wat het chassis betreft, is de R12 compatibel met vrijwel alle chassis die op de markt verkrijgbaar zijn en de montage is zeer eenvoudig, aangezien de hardware (schroeven en bouten) meegeleverd wordt.
Je hebt echter alleen de onderste bevestiging, wat wat mij betreft volkomen normaal is, aangezien de R12 een laag/middenklasse product is en dus gericht op een publiek dat niet noodzakelijkerwijs een sim-racing pro is.
Productie en afwerking
Wat materialen betreft, heeft de Chinese fabrikant aluminium uit de luchtvaartindustrie gebruikt voor de basisbehuizing. Het resultaat is een vrij licht apparaat, ook al weegt het meer dan 8 kg. Er is echter geen ventilatiesysteem voor de R12, omdat de behuizing fungeert als radiator om de motor en elektronica koel te houden.
Wat de afwerking betreft, is het een zeer goed gemaakt apparaat, en daar is niets op aan te merken. De basis bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder 2 platen (voor en achter) die aan het centrale deel zijn bevestigd. Er zijn geen fabricagefouten, bramen of gaten tussen de onderdelen. Alles is perfect, moet ik zeggen, en je kunt voelen dat het product van zeer hoge kwaliteit is als je het in je hand houdt.
Aan de slag met de basis
Hier valt niet veel over te zeggen, behalve dat de basis vrij compact is, met afmetingen van 225 x 156 x 123 cm. De enige reden om hem op te pakken is om hem op je setup te installeren, en daar zal hij ook blijven, tenzij je een nomadische hardloper bent die onderweg is met zijn sim-racing uitrusting.
De QR is de befaamde van Moza Racing, gebaseerd op de D1-Spec, en biedt een ultrastevige verbinding tussen het stuur en de aandrijfas en is vrij van buiging of andere bewegingen. Het is een van de beste op de markt van dit moment en heel gemakkelijk te gebruiken met Moza Racing-stuurwielen.
Sensaties tijdens het spelen
In de Direct Drive-reeks staat de R12 aan de bovenkant van het middenvermogenssegment, vóór de R16 en R21. Qua gevoel stelt de R12 absoluut niet teleur, zeker niet als je van een minder krachtig product komt.
De feedback is nauwkeurig, lineair, goed gegranuleerd en ook goed gemeten. Als je bijvoorbeeld een bocht neemt, voel je de lichte effecten van de banden of de kleine veranderingen in de ondergrond, iets wat je niet altijd kunt zien aan de R9.
Voor doorgewinterde racers die al een R9 en een R16 hebben getest, lijkt de R12 krachtiger, communicatiever en vooral minder gevoelig voor clipping. Oh ja, dit kleine speeltje van Moza Racing produceert nog steeds 12 nm aan piekkoppel, wat meer is dan 9 nm.
Een ander punt dat het vermelden waard is, is het feit dat je met dit onderstel, de R12, grote stuurwielen kunt gebruiken, tot 33 cm in diameter, zonder dat ze verzadigen door het extra gewicht van het stuur. Wat mij betreft is dat een voordeel ten opzichte van de R9, vooral als je van stuurwielen houdt die even groot zijn als die op auto’s.

Compatibiliteit van de Moza R12 basis
Deze basis is compatibel met vrijwel alle Moza-randapparatuur, behalve de CS- en GS V1-stuurwielen. De reden hiervoor is dat de communicatie tussen het basisstation en deze stuurwielen niet meer via Bluetooth verloopt, en dit dankzij de nieuwe QR voor het hele huidige Moza-assortiment geldt.
Wat betreft sim-racing titels en platforms zul je geen problemen hebben met de games, zolang ze goed werken op de PC. Ook is de R12 alleen compatibel met dit platform, wat geldt voor het hele Moza ecosysteem, met uitzondering van de R3 bundel.
Deze basis kan echter temperamentvol blijken met Forza Horizon 4 en 5, maar dit probleem is inherent aan de randapparatuur van Moza en deze Microsoft-spellen.
Waar voor je geld
Met een verkoopprijs van €649 bij Moza’s geautoriseerde distributeur in Frankrijk is de R12 aanzienlijk goedkoper dan zijn directe concurrent van Fanatec, de ClubSport DD. Gezien de prestaties, de uitstekende bouwkwaliteit en de software waarmee je de basis naar hartenlust kunt configureren, is de prijs-kwaliteitverhouding van de R12 wat mij betreft erg goed.
Mijn oordeel over de R12-basis van Moza Racing
Het was een echte verrassing om de R12 van Moza Racing te testen, vooral nadat we een R9 in handen hadden gekregen die zich duidelijk niet kan meten met de concurrentie en vooral gericht is op de instapmarkt.
Met de R12 concurreert Moza met andere merken op hun eigen terrein, zoals Simagic, en we hebben lang moeten wachten voordat Fanatec terugsloeg met zijn ClubSport DD. Is de R12 een levensvatbare basis voor sim-racing? Natuurlijk!
Als je een fan bent van stuurwielen met realistische afmetingen, maar toch de sweet spot van Direct Drive bases wilt, dan is de R12 duidelijk wat je nodig hebt. Toegegeven, Moza’s ecosysteem is nogal licht vergeleken met Fanatec, dat een bijna legendarisch aura geniet, maar je vindt alles wat je nodig hebt van de Chinese fabrikant voor sim-racen.
0 reacties