De Simlab XB1 in een notendop

Voordelen en nadelen
✅ Uitstekende bouwkwaliteit
✅ 150 kg Load Cell systeem
✅ Redelijk aantrekkelijke prijs
✅ Diverse weerstandsinstellingen
❌ Geen handgreepinstellingen
❌ Niet aanpasbare handrem
SimlabSimlab is, samen met veel andere bedrijven, al een aantal jaar actief in de sim-racing markt: een jaar of tien als je een beetje precies wilt zijn. Sommigen zullen zeggen dat dat niet veel is, en toch is het het gemiddelde voor het segment, met de jongste die pas 3 jaar actief is.
De catalogus van Simlab bevat voornamelijk cockpits. In feite biedt het Nederlandse merk momenteel 4 cockpits, die allemaal configureerbaar zijn voor maximale veelzijdigheid. Maar in de afgelopen jaren, vooral met de komst van Grid Engineering onder de paraplu van Simlab, is het bedrijf begonnen zijn productcatalogus uit te breiden met sim-raceaccessoires.
Vandaag de dag heeft Simlab nog lang geen compleet sim-racing assortiment. Afgezien van een LC pedaal, een handrem, een paar accessoires zoals dashboards, plus een F1 stuur, kan Simlab niet concurreren met Simagic of Fanatec op hun eigen terrein. Aan de andere kant betekent een lage kwantiteit niet noodzakelijkerwijs een lage kwaliteit. En dat is wat we in dit artikel gaan bekijken met hun handrem, de XB1.
Belangrijkste en technische kenmerken van de handrem
- Aluminium ontwerp en constructie
- Stevige structuur
- Load Cell tweetraps weerstandssysteem met 150 kg kracht
- Compatibel met pc via USB-aansluiting
- Inclusief 3 elastomeren om het weerstandsniveau te veranderen
- Aanpassing van de veerweerstand met een ring
- Optionele schuine steun voor montage op chassis
Ontwerp van de XB1 Handbrake
Het ontwerp van de XB1 is minimalistisch, met alleen het Load Cell systeem in drie kleuren, de hals in zwart en een basisplaat in grijs. Er is geen kast zoals bij de Fanatec Handbrake V1.5 of de Simagic TB-1. In feite lijkt de XB1 veel meer op een Simagic TB-RS, die overigens hydraulisch is, dan op de TB-1, die Load Cell is.
Het handvat is bevestigd aan de grondplaat, terwijl de load cell is bevestigd. De load cell zit ook op de grondplaat, met zijn karakteristieke Simlab elektrisch blauwe instelring en gouden cilinder. Het is eenvoudig, minimalistisch en veelzijdig.

Assemblage op maat
Er is geen behuizing die het weerstandssysteem op de XB1 bevat, dus het is heel gemakkelijk te monteren. Houd er rekening mee dat hij in de breedte erg smal is en dat deze handrem gemakkelijk op een profielsteun kan worden geïnstalleerd. Er is een gleuf aan de voorkant en een aan de achterkant voor bevestiging.
Hij kan alleen op een cockpit gemonteerd worden, en dat is heel normaal, want de LC van deze handrem kan tot 150 kg kracht verdragen. En als je geen geprofileerd chassis hebt, of als het jouwe geen bevestiging heeft voor de standaard XB1 gaten, d.w.z. aan de bovenkant, dan biedt Simlab een optionele schuine zijbevestiging voor zijn handrem, en die is niet duur. Deze beugel is echter zeer flexibel in gebruik, waardoor je gedwongen wordt om voor een minder agressieve handreminstelling te kiezen.
Productie en afwerking
Zoals bij vrijwel alle Simlab-producten is de structuur van de XB1 gemaakt van aluminium. Het is zeer solide, zeer goed gemaakt en een aanwinst voor het Nederlandse merk. We zijn eraan gewend geraakt om eersteklas randapparatuur van Simlab te krijgen, en we zijn zeker niet teleurgesteld met de XB1.
Alle onderdelen van deze handrem - en dat zijn er niet veel trouwens, alleen het handvat, de grondplaat en de LC - zijn uitstekend gemaakt, vrij van bewerkingsfouten. De randen zijn niet scherp, de schroeven zitten perfect uit de weg en goed ingebed in de grondplaat, er zit geen speling op de hals of op de LC. Hij is erg goed gemaakt en tot op de millimeter nauwkeurig in elkaar gezet.
De afwerking is precies hetzelfde: perfect, tot in het kleinste detail. De verf van de XB1 lijkt te zijn aangebakken, maar ik had niet de moed om het te controleren, omdat ik weet dat de chassis van het merk spuitverf gebruiken die vervaagt bij het minste contact met een metalen onderdeel.
Instellingen handrem
Voor de instellingen van de XB1 heb je alleen die van het Load Cell systeem. U kunt de veerweg, d.w.z. de eerste trap van de LC, en de weerstand instellen. Wat de Load Cell zelf betreft, wordt de XB1 geleverd met 3 elastomeren om het juiste compromis te vinden tussen weerstand, gevoel en hardheid. Natuurlijk is deze handrem compatibel met PC en RaceDirector, zodat je alle software-aspecten van de handrem kunt aanpassen (dode zone, verzadiging, etc.).
En voor degenen onder jullie die een verstelbare handgreep verwachtten, ben ik bang dat ik jullie op dit punt moet teleurstellen. De XB1 heeft een vaste nek en dat is zijn grootste tekortkoming. Je kunt hem niet eens een paar graden kantelen voor bepaalde chassis. Of de standaardconfiguratie past bij je, of je moet ergens anders zoeken en dat is erg jammer, want qua gevoel blinkt de XB1 uit in deze categorie.
Sensaties tijdens het spelen
Hoe verhoudt de XB1 zich tot de concurrentie van Fanatec en Simagic? Over het algemeen is de LC van de XB1 beter dan die van de concurrentie.
Zodra alle instellingen zijn verfijnd, of het nu op de veer of op het elastomeer is, kan het gebruik van de XB1 niet eenvoudiger zijn. De tweetraps LC is zeer nauwkeurig in de transcriptie van het remmen, zowel op het veer- als op het elastomeergedeelte. De eerste trap, de veer, verwerkt 80% van de remweg. Je kunt het gebruiken voor licht remmen, of de rem-boost als je dat wilt. Het blokkeert de wielen niet noodzakelijkerwijs elke keer, maar als je niet hard gaat, is het voldoende.
Eenmaal voorbij de veer neemt het elastomeer het over. Dus de laatste 20 procent van de slag is verrassend flexibel voor een Load Cell. Normaal gesproken blokkeert het elastomeer in dit soort configuraties, d.w.z. bij meer dan 100 kg kracht, alles en beweegt de stick niet meer zodra deze de tweede fase bereikt. Maar niet op de XB1. Je kunt de remkracht van de achterwielen gemakkelijk regelen, en zonder al te veel moeite. En daarin ligt het grote verschil tussen een XB1 en een Simagic TB-1.

XB1-compatibiliteit
Niet verrassend voor een Simlab-product is de XB1 alleen compatibel met het Windows PC-platform, via een USB-kabel. Deze handrem werkt ook met RaceDirector en het is zelfs nodig om deze software te gebruiken om bepaalde parameters in te stellen, zoals de dode zone.
Wat sim-racetitels betreft, heb je alle titels die compatibel zijn met PC. Bovendien zal de XB1 de tenoren van de industrie ondersteunen, zoals rallygames (Dirt, WRC), simulaties (AC, ACC, iRacing, rFactor) en min of meer al het andere.
Waar voor je geld
Met een verkoopprijs van bijna €200 is de XB1 een haartje duurder dan een TB-1 of een ClubSport Handbrake, die overigens niet in Load Cell zit, en de handrem van Simagic kan maar 100 kg kracht aan. Dus vergeleken met zijn directe rivalen vind ik dat de XB1 het vrij goed doet, waar voor zijn geld biedt en een beter gevoel op het circuit geeft.
En zelfs als je kiest voor de zijwaartse ondersteuning van Simlab, betaal je uiteindelijk niet meer dan €230.
Mijn oordeel over de Sim-Lab XB1 handrem
Ik zeg het ronduit: de XB1 is niet de beste Load Cell handrem op de markt, vooral door het totale gebrek aan afstelling van de stickpositie. Of de verticale positie past bij je sim-racing setup, of het werkt niet met deze handrem. Ik kan me voorstellen dat het aanbieden van een versie met een verstelbare handgreep meer zou hebben gekost, wat de prijs-prestatieverhouding negatief zou hebben beïnvloed.
Als je veel rally rijdt en je setup is aangepast aan de XB1 en toch comfortabel in gebruik, dan zal deze handrem je zeker bevallen in sim-racing, vooral als het gaat om de modulariteit van het remmen. Maar als je chassis niet geschikt is voor de XB1, ben je beter af met andere opties.
0 reacties