De Thrustmaster T818 in een paar woorden

Voordelen en nadelen
✅ Constant koppel van 10 nm
✅ Eenvoudig, elegant ontwerp
✅ Goede bouwkwaliteit
✅ Nieuwe QR die een nieuw ecosysteem aankondigt
❌ Alleen compatibel met pc
❌ Vereist een adapter om oude Thrustmaster-stuurwielen aan de basis te bevestigen
❌ Software een beetje gedateerd
ㅤ
Thrustmaster is een van de fabrikanten van randapparatuur voor sim-racing met meer dan 20 jaar ervaring in het spel. Het moet gezegd worden dat de geschiedenis van Franse randapparatuur voor games in het algemeen lang geleden begon, in de luchtvaart. Destijds ontwierp Thrusmaster randapparatuur voor vluchtsimulatie en sindsdien heeft het Franse bedrijf een lange weg afgelegd. Tenminste, de afdeling simulatie randapparatuur.
Thrustmaster staat op het netvlies van elke racer die op zoek is naar producten die veel waar voor hun geld bieden, maar niet willen springen in de nieuwste technologie. En dit heeft het merk min of meer pijn gedaan. In de sim-racerij zijn de bedrijven die overleven en de meeste klanten trekken, de bedrijven die innoveren met nieuwe technologieën. Behalve dat Thrustmaster en Logitech in hun hoekje bleven en maakten wat ze konden: kleine bases die niet overdreven krachtig waren, maar voor het grootste deel wel redelijk communicatief.
Maar het was tijd voor een update en Thrustmaster deed er lang over. Pas in 2022 bood de Franse fabrikant van sim-race randapparatuur ons eindelijk een Direct Drive basis. de T818. In wat volgt laat ik je kennismaken met dit apparaat en geef ik mijn mening erover.
Belangrijkste en technische kenmerken van de basis
- Direct Drive motor ontwikkelt 10 nm constant koppel
- Compatibel met het pc-platform
- Aluminium en composiet constructie
- Een gloednieuwe QR voor het snel verwisselen van wielen, zonder gereedschap
- Kleine afmetingen voor een basis met 10 nm koppel en een gewicht van slechts 5 kg
T818 ontwerp
Ik zeg vaak dat het ontwerp van een sim-racing randapparaat subjectief is, want wat ik mooi vind is niet per se wat jij mooi vindt. Wat mij betreft is de T818 een prachtige basis met een vrij uniek ontwerp. De zeshoekige vorm van de basis zorgt ervoor dat hij een kleine voetafdruk heeft en niet veel ruimte inneemt, zoals het geval is bij de basisstations van andere fabrikanten, behalve Logitech en zijn G Pro Racing Wheel ; dit beest is gewoon enorm.
De T818 wordt geleverd in een reeks kleuren voor de decoratieve platen, wat in ieder geval een dosis maatwerk geeft, iets wat je bij de concurrentie niet aantreft. De ‘surround’ waar de aandrijfas zich bevindt is geperforeerd, wat de koeling van de T818 optimaliseert, zonder dat er een speciaal systeem nodig is. Al met al ziet het er goed uit en zal het perfect passen bij veel sim-racing set-ups.

Assemblage op maat
Voor de T818 heb je 1 montagemogelijkheid: van onderaf. Je hebt echter 2 opties om deze basis op je opstelling te monteren: een klem voor tafels en bureaus, en een beugel voor chassis en cockpits.
Onderaan zijn er sleuven voor 4 schroeven om de klem of standaard te bevestigen, en deze worden apart van de basis verkocht, zoals het geval is met min of meer alle andere producten voor deze prijs.
De montage van de T818 is eenvoudig en neemt niet veel tijd in beslag, aangezien de basis met slechts 5 kg op de weegschaal vrij licht is.
Productie en afwerking
Hoewel Thrustmaster niet zo van de premium producten is, tenminste niet voor de basis, moet gezegd worden dat de fabrikant voor de T818 alles uit de kast heeft gehaald. We worden getrakteerd op metaal en plastic, maar dat laatste is echt goed gedaan.
De afwerking is erg goed, met zorgvuldige montage. De bouwkwaliteit is ook top, en ik heb geen defecten opgemerkt of onderdelen die niet goed in elkaar pasten. Eerlijk gezegd, als eerste stap in de wereld van ‘premium’, moet ik toegeven dat de T818 een goed gemaakte basis is, met een zekere aandacht voor detail. Het is niet van hetzelfde niveau als een Fanatec of een Simagic, maar het is toch een verbetering, in vergelijking met zijn assortiment randapparatuur natuurlijk.
De T818 maakt naar mijn smaak echter iets te veel gebruik van composiet, vooral op bepaalde onderdelen, zoals de aandrijfas. Er is een metalen kroon, maar de rest van de as is gemaakt van composiet, wat niet bepaald bekend staat als duurzaam of stabiel.
Aan de slag met de basis
De T818 is een kleine, lichtgewicht basis. Op de weegschaal weegt de basis van Thrustmaster slechts 5 kg, wat eerlijk gezegd erg weinig is vergeleken met de concurrentie met hetzelfde vermogen en koppel.
Qua afmetingen is hij klein, net als zijn concurrenten. Hij is niet zo groot als bijvoorbeeld een Podium DD2, maar hij zou niet al te veel bureauruimte in beslag moeten nemen als je kiest voor klemmontage.
Overigens is de klem van Thrustmaster nog steeds even goed om de basis aan meubels te bevestigen, maar je moet het vermogen van de motor verlagen, anders loop je het risico je houten meubels te beschadigen.
Sensaties tijdens het spelen
Ik ga nu verder met hoe het voelt tijdens een sim-racesessie met de T818. Om te beginnen heb je een adapter nodig om één van de Thrustmaster stuurwielen te bevestigen, want in haar wijsheid heeft de Franse fabrikant een nieuwe QR ontwikkeld zonder de bijbehorende wielen. Voorlopig wel.
Als je eenmaal aan je setup gewend bent, moet je ook de basis aanpassen, omdat de sensaties standaard niet optimaal zijn. Je hebt 4 instellingen, van comfort tot extreem, en je kunt de kracht afstemmen op deze 4 instellingen.
Als je eenmaal je ‘sweet spot’ hebt gevonden, ligt de base behoorlijk goed op de baan, met goede force feedback en een gevoel dat niet te gefilterd is, als je begrijpt wat ik bedoel. De kracht is vrij goed gemeten, net als de feedback in het algemeen.
Er is wel een beetje speling met de QR omdat een deel van de constructie van plastic is en je de plastic adapter nodig hebt om je auto te besturen. Op een circuit is het prima en voelde ik niet te veel van het spel. Maar op een rallypodium beweegt het te veel en wordt het na een paar minuten al snel irritant.

T818-compatibiliteit
De T818 is voorlopig alleen compatibel met de PC, waardoor hij het min of meer moet opnemen tegen de Moza R9 en Simagic Alpha Mini. Wat betreft sim-racing randapparatuur worden alle wielen in de catalogus van Thrustmaster ondersteund, mits je de QR adapter hebt natuurlijk.
En als het op titels aankomt, hoef je niet lang na te denken, want Thrustmaster is een grote speler in de industrie.
Waar voor je geld
De T818 wordt dus verkocht voor €650 op de website van Thrustmaster, wat iets duurder is dan de concurrentie op hetzelfde vermogensniveau (Simagic Alpha Mini, bijvoorbeeld). Om eerlijk te zijn is de prijs min of meer in overeenstemming met de prestaties die dit randapparaat biedt, aangezien vrijwel alle andere bases in hetzelfde segment maximaal 9 of 10 nm gebruiken, terwijl de T818 constant 10 nm gebruikt.
De bouwkwaliteit is redelijk goed, maar de nieuwe QR kan alleen worden gebruikt met een adapter op oudere Thrustmaster stuurwielen. Naar mijn mening krijg je waar voor je geld, maar meer ook niet.
Mijn oordeel over de T818 basis van Thrustmaster
Ik heb lang gewacht op deze basis van Thrustmaster, ik zou zelfs zeggen te lang. Op papier is het nog steeds een goede Direct Drive-basis en hij is zelfs goed op de baan, maar alleen als je wat tijd besteedt aan het afstellen van de software-instellingen.
Op de baan is het nog steeds een goed apparaat, maar niet op hetzelfde niveau als de concurrentie, zelfs Logitech. De deels plastic QR maakt het er niet beter op, vooral als het gaat om het buigen van de aandrijfas en de adapter.
Dus, mijn mening: deze basis is goed met de juiste software-instellingen. De prijs is een beetje hoog naar mijn smaak, vooral omdat er veel plastic is gebruikt. De motor is krachtig en vooral het koppel is een constante 10 nm. Ik kan het aanraden, vooral aan degenen die al de Thrustmaster sim-racing randapparatuur bezitten. Anders moet je het eerst uitproberen voordat je een beslissing neemt.
0 reacties