De Fanatec DD asverlenging in een notendop

Voordelen en nadelen
✅ 15 cm extra afstand tussen stuur en basis
✅ Compatibel met QR2 Type-F
✅ Concurrerende prijs
✅ Native integratie met het Fanatec ecosysteem
❌ Kan alleen worden gebruikt met ClubSport DD en DD+
❌ Inherent hefboomeffect op niet-robuust chassis
Fanatecde wereldberoemde Duitse fabrikant van randapparatuur voor sim-racing, is terug met nieuwe producten. De catalogus van het bedrijf begon zijn leeftijd te verliezen, maar er was ook een groot gat in het middensegment, dat erg in trek is bij racers.
Maar dat veranderde met de lancering van de ClubSport DD en DD+, 2 direct aangedreven bases die respectievelijk 12 en 15 nm koppel ontwikkelen. Om het aanbod te versterken, heeft Fanatec nieuwe stuurwielen uitgebracht in samenwerking met RedBull, Bentley en Sparco, een nieuwe Load Cell handrem en andere producten.
De catalogus van Fanatec is nu echt uitgebreid en biedt alles wat je nodig hebt om te shoppen zonder naar andere merken te hoeven kijken. Een van de nieuwe accessoires is de DD Shaft Extension, zoals de naam al doet vermoeden een verlengstuk voor de aandrijfas waarmee je het stuur 15 cm dichter naar je toe kunt trekken. En net zo goed hebben we de DD Shaft van dichtbij gezien en gaan we je vertellen wat hij waard is in sim-racen.
Belangrijkste en technische kenmerken
- 15 cm lang verlengstuk
- Compatibel met QR2 Type F
- Ondersteund door het hele Fanatec ecosysteem
- Geheel aluminium structuur, CNC gefreesd
- In de as geïntegreerde elektronica voor verbinding en communicatie met Direct Drive-bases
- Zwart geanodiseerde afwerking
- Gewicht 500 gram
Ontwerp van de uitbreiding

Het ontwerp van de DD Shaft is heel netjes en minimalistisch. Er zit een soort ring aan de uiteinden van de schacht, met een buis in het midden. Visueel is het erg aantrekkelijk, veel beter dan bijvoorbeeld het aanbod van Simagic.
Het volledig zwarte kleed wordt op slechts twee plaatsen onderbroken door logo’s: de voorste ring met het Fanatec-logo in het wit en de achterste ring met een pijl om de richting aan te geven waarin de as moet worden geïnstalleerd, namelijk naar boven om de QR2-pennen niet te beschadigen.
Het enige probleem dat ik heb met het ontwerp is de kleur. Toegegeven, het zwart is prachtig, net als het lakwerk, maar het is niet dezelfde tint als de basis of de QR2. Op een opstelling zie je vrij snel dat de onderdelen niet met dezelfde kleurcode zijn geschilderd. Maar dit is puur esthetisch.
DD-as installeren
Het installeren van de DD-as op een ClubSport DD of DD+ is een zeer eenvoudige handeling die je hooguit een paar minuten kost. Bovendien zijn de instructies net zo gedetailleerd als we gewend zijn van Fanatec producten.
Je verwijdert eerst de QR2 van de basis, installeert de DD Shaft op zijn plaats en let daarbij op de verbindingspennen (de instructies benadrukken dit) en installeert de QR aan de andere kant van de schacht. Uiteraard heb je alle hardware om de as op zijn plaats te schroeven zodat hij niet beweegt.
De enige uitdaging bij het installeren van de DD Shaft zit hem in de QR2 pinnen, die niet verbogen mogen worden anders loop je het risico dat je alles moet vervangen. En dan heb ik het niet over dit accessoire, maar over de Direct Drive basis.
Productie en afwerking
Dit product is gemaakt van aluminium dat machinaal wordt bewerkt door CNC-machines. Van wat ik heb begrepen, en ook uit mijn eigen onderzoek, is dit een enkel blok aluminium waaruit het overschot wordt verwijderd om de vorm van de DD Shaft te vormen. Het resultaat is een onderdeel dat zeer resistent is, erg mooi en bovenal uitstekend gemaakt.
Wat de afwerking van de DD Shaft betreft, die is net als alle andere Fanatec producten: onberispelijk. Of het nu gaat om de uitsparingen, het lakwerk of de logo’s, werkelijk alles aan dit stuk is perfect.
DD Shaft en de concurrentie
Over concurrentie gesproken, we hebben Simagic en Moza Racing die vergelijkbare producten aanbieden in 2 verschillende lengtes (15 en 20 cm). Simagic is echter uit de running omdat de schacht niet helemaal voldoet aan de reputatie van het merk. Hetzelfde geldt voor de budgetvriendelijke oplossing van Moza, die min of meer een kopie is van die van Simagic. Aan de andere kant is de hengel van Moza qua ontwerp en afwerking vergelijkbaar met de DD Shaft.
Laten we dit hoofdstuk afsluiten met de Asetek verlenging. De QR Wheelbase Extension is gewoon een klasse apart en vaart op kalm water zonder de minste dreiging binnen radarbereik. De vergelijking tussen DD Shaft en Asetek’s oplossing is dus irrelevant om de eenvoudige reden dat deze twee producten, en merken ook, gericht zijn op een heel ander publiek.
Comfort en gevoel tijdens het spelen
Laten we verder gaan met het comfort en gevoel van de DD Shaft. Wat betreft het eerste punt: de 15 cm dichter bij het stuur is uitstekend voor duursessies. Je schouders zullen je dankbaar zijn omdat je lichaam een comfortabelere rijpositie aanneemt, zoals je dat ook bij racecoureurs ziet. Tijdens korte races voel je niet echt het verschil met of zonder de DD Shaft, qua comfort wel.
En wat het gevoel betreft, is het op een ClubSport DD+ min of meer alsof het stuurwiel rechtstreeks met de aandrijfas is verbonden, en ik stel me voor dat dat op een standaard ClubSport DD ook zo is. Ik moet zeggen dat ik helemaal niet verbaasd ben, om de eenvoudige reden dat dit accessoire speciaal is ontworpen voor de nieuwste Fanatec-bases.
Er is geen geluid van de DD Shaft, er is geen speling op de aandrijfas, er is geen verlies van feedback, er is geen vertraging met krachtterugkoppeling. Er is absoluut niets mis met het gebruik van de DD Shaft. Ik durf zelfs te beweren dat dit product zijn eigen voordelen heeft voor een opstelling, zoals een stuur dat dichter bij je staat, de mogelijkheid om een dashboard net boven de as te plaatsen zonder je scherm te belemmeren, plus het comfort dat ermee gepaard gaat.
Ik moet echter een negatief punt noemen dat voortvloeit uit het gebruik van zo’n accessoire. Dit is het hefboomeffect en dit zal onvermijdelijk beweging of speling introduceren in je chassis, als dat niet solide is. Met zo’n as vermenigvuldig je de kracht die wordt uitgeoefend op het DD-basisdek, en dit zal leiden tot speling, trillingen en waarschijnlijk een hele reeks parasitaire sensaties op je installatie. Als de cockpit niet echt stevig is, vermijd dan het gebruik van zo’n accessoire.

Compatibiliteit DD-as
Laten we het eens hebben over compatibiliteit, een zeer controversieel onderwerp bij DD Shaft. Fanatec heeft ons gewend aan producten, accessoires en randapparatuur die compatibel zijn met het hele sim-racing assortiment. Dit geldt voor stuurwielen, pedalen, shifters, handremmen, knopmodules, enz., met een paar uitzonderingen voor bepaalde producten die specifieke randapparatuur vereisen, zoals stuurwielen bijvoorbeeld.
Met de DD Shaft zijn de zaken veranderd: dit accessoire is alleen compatibel met de ClubSport DD en DD+. Met andere woorden, het kan alleen worden gebruikt met de QR2 Type-F die is uitgerust met de bases die ik net heb genoemd.
Waar voor je geld
De DD Shaft kost €119,95 op de Fanatec website, waarmee het een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding heeft voor zijn categorie. Hij is duurder dan de Simagic-oplossing, maar ook beter, en praktisch even duur als het gelijkwaardige product van Moza Racing.
Mijn oordeel over de DD Shaft add-on van Fanatec
Deze as heeft bewezen een uitstekende aanvulling te zijn op een sim-race setup. Hij ziet er goed uit, is relatief betaalbaar, voegt geen speling toe aan de aandrijfas en zorgt voor een meer meeslepende race-ervaring.
De unieke compatibiliteit met ClubSport DD en DD+ zal de acceptatie door Fanatec-fans echter beperken. Ik moet zeggen dat dit een atypische benadering is, zeker voor dit merk. Het is mogelijk dat Fanatec een nieuw ecosysteem wil creëren rond de QR2 Type-F. Alleen de tijd zal het leren. Wat zeker is, is dat als je een ClubSport DD of DD+ hebt, de shaft een uitstekende aanvulling zal zijn op je setup.
0 reacties