De Simagic Alpha Mini in een notendop

Voordelen en nadelen
✅ Uitstekende bouwkwaliteit en ongeëvenaarde afwerking
✅ Zeer nauwkeurige, ultra-communicatieve force feedback
✅ Een Quick Release die de concurrentie doet verbleken
❌ Alleen compatibel met PC
ㅤ
De markt voor sim-racing is de afgelopen jaren flink opgeschud, vooral door de komst van nieuwe uitdagers in het midden- en topsegment. We hebben bijvoorbeeld de geboorte gezien van Moza Racing en Simagic die min of meer laten zien dat ze er zijn om te concurreren met Fanatec. Maar we hebben ook andere merken die hoger mikken, zoalsAsetek SimSport.
Hoe het ook zij, concurrentie is altijd goed voor merken, omdat het hen dwingt te innoveren in hun segment door nieuwe producten aan te bieden die beter presteren, van betere kwaliteit zijn en vooral goedkoper zijn. Maar concurrentie is net zo goed voor klanten, wij racers op het kleine scherm, omdat het ons een ruimere keuze geeft wanneer we winkelen.
Een van de nieuwe merken in de wereld van sim-racing is Simagic. Deze Chinese fabrikant is uit het niets gekomen, maar heeft zijn huiswerk gedaan met de hulp van autocoureurs. Het assortiment omvat verschillende producten, in het bijzonder de Direct Drive Alpha Mini, die de M10 vervangt. In wat volgt laat ik je kennismaken met dit apparaat en geef ik je mijn mening erover.
Belangrijkste en technische kenmerken van de basis
- Directe aandrijving met 10 nm maximumkoppel
- Compact formaat van slechts 11 x 16,7 cm
- Compatibel met Alpha Tuning Manager beheersoftware
- Alleen compatibel met PC
- Topklasse, draadloze Quick Release voor thuis
- Weegt bijna 6,5 kg op de weegschaal
Alpha Mini-ontwerp
Qua ontwerp is de Alpha Mini min of meer hetzelfde als de M10 die hij vervangt. In grote lijnen lijken de twee Simagic bases op elkaar, maar de Alpha Mini is slanker en heeft een kleinere voetafdruk, zonder op een vermageringsdieet te gaan.
De behuizing is volledig zwart, net als de aandrijfas. Er is koolstofvezel als decoratief element en aluminium voor de behuizing. Het is echt mooi en vooral ook heel minimalistisch, en ik vind het prachtig.

Assemblage op maat
Wat betreft de montage van de Alpha Mini lijkt het erop dat Simagic zich wilde onderscheiden van de concurrentie door 3 montagemodi aan te bieden voor de basis. Er is een front-mount en een bottom-mount, zoals het geval was met de M10, die aan deze basis voorafging, maar er is ook een side-mount met behulp van beugels, die ook voor een grote mate van aanpassing zorgen bij het monteren.
De schroeven en inbussleutels zitten allemaal in de verpakking en dat is mooi om te zien. Wat betreft chassis en cockpits is de Alpha Mini compatibel met min of meer alles op de markt, van SimLab en Next Racing Level tot Playseat. Simagic heeft snel naam gemaakt in de sim-racingwereld en fabrikanten van cockpits hebben het opgenomen in hun compatibiliteitslijsten.
Productie en afwerking
Net als de M10 basis, maakt de Alpha Mini gebruik van CNC-bewerkt aluminium, met een koolstofvezel overlay voor de esthetiek. Eerlijk gezegd is het zeer high-end, zeer premium om aan te raken en voor het oog.
De afwerking is gewoon perfect, zonder bramen of fabricagefouten. Als je hem oppakt en bekijkt, voel je dat Simagic de tijd heeft genomen om de basis goed op te bouwen, en dat is helemaal gelukt. Het premium gevoel wordt versterkt door het gebruik van koolstofvezel als kroon rond de aandrijfas.
Aan de slag met de basis
Het eerste wat opvalt als je de Alpha Mini oppakt is zijn gewicht. Het beest weegt ongeveer 6,5 kg voor een vrij klein formaat, wat het gewichtige gevoel van de basis benadrukt. Eigenlijk is het net een kanonskogel: klein, maar echt zwaar, en dat is te verwachten, want de motor levert nog steeds 10 nm koppel.
Anders moet je voorzichtig zijn bij het hanteren, want zoals ik al zei, het is klein en zwaar. De installatie is heel eenvoudig dankzij de 3 manieren om de basis te bevestigen (voorkant, zijkant en onderkant). Als je advies wilt, probeer dan de Alpha Mini op een cockpit te installeren met een extra paar handen, voor het geval dat.
Sensaties tijdens het spelen
Het is tijd om de Alpha Mini van Simagic onder de knie te krijgen. Eenmaal geïnstalleerd op het chassis of op je setup, moet je de software van Simagic starten om de basis te beheren en te configureren. Zodra je klaar bent met het instellen en kalibreren van de basis, is het tijd om de straat op te gaan.
Qua gevoel is het pure gelukzaligheid, net als bij de M10, die aan de Alpha Mini voorafging. De force feedback is nauwkeurig, uitstekend gebalanceerd, zacht en wreed als je wilt. Het moet gezegd worden dat de fabrikant tijdens de ontwikkeling van zijn randapparatuur veel heeft samengewerkt met autocoureurs, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.
Dankzij de precisie van de motor en de software die deze ondersteunt, voel je alles wat de auto waarin je rijdt doet, van trillingen tot verlies van grip tot verraderlijk gedrag op gras, en deze basis is puur geluk voor racers die op zoek zijn naar maximale sensaties op het circuit. Voor een snelle vergelijking zou ik zeggen dat het op gelijke hoogte staat met de bases van Fanatec, en toch heeft de Duitse fabrikant van sim-race randapparatuur meer dan 20 jaar ervaring in het spel, wat veel zegt over de technische vaardigheden van Simagic.

Compatibiliteit met Simagic Alpha Mini
Wat compatibiliteit betreft, is de Simagic Alpha Mini precies hetzelfde als degene die hij vervangt, de M10. Je hebt alleen native ondersteuning op PC’s, om redenen die zowel te maken hebben met de fabrikant zelf als met de bedrijven achter de spelconsoles (Sony en Microsoft).
Als het gaat om randapparatuur voor sim-racing, is het assortiment van Simagic behoorlijk uitgebreid, met alles wat je nodig hebt van hetzelfde merk. Bovendien is de Alpha Mini volledig compatibel met het ecosysteem van de Chinese fabrikant, wat logisch is.
Laten we verder gaan met de sim-racing titels. De Alpha Mini wordt ondersteund door min of meer alles in het sim-race universum, met titels die zowel arcade (Forza Horizon, bijvoorbeeld), semi-arcade (Forza Motorsport) als simulatie (Asseto Corsa, bijvoorbeeld) zijn. Daar zul je dus geen problemen mee hebben, dat kan ik je garanderen.
Waar voor je geld
Qua prijs kost de Alpha Mini €630 bij Simagic’s partner in Frankrijk, wat precies €20 minder is dan de M10 basis. Wat mij betreft bood Simagic’s eerste basisstation al een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, waarmee het in een segment zat waarin er min of meer geen concurrenten waren. Maar met de Alpha Mini is die verhouding nog beter, want hij is gewoon goedkoper en de basis is een haartje beter qua gevoel en prestaties.
De bouwkwaliteit is absoluut top, de aandacht voor detail is ongeëvenaard en het gevoel is fenomenaal. Dit onderstel is een puur genot om te hebben, met een duidelijke verbetering ten opzichte van de M10.
Mijn oordeel over de Alpha Mini-basis van Simagic
Simpel gezegd: ik raad deze basis ten zeerste aan voor alle racers die een complete Simagic setup willen opzetten. De plaatsing is uitstekend, het koppel dat het produceert geeft je genoeg manoeuvreerruimte voordat je clipt en de prijs is gewoon erg concurrerend.
Het enige nadeel is de exclusieve compatibiliteit met het PC-platform, wat misschien niet iedereen zal aanspreken. Wat mij betreft zijn er niet al te veel nadelen, zolang ik maar een uitstekend product in handen heb dat waar voor zijn geld biedt. Ik ben een voorstander van de Alpha Mini, maar je zult je hart en ziel in het Simagic ecosysteem moeten leggen, net als bij Fanatec, Moza Racing, Simucube en al de rest.
0 reacties