De Fanatec Clubsport GT Cockpit in een notendop

Voordelen en nadelen
✅ Uitstekende bouwkwaliteit
✅ Concurrerende prijs
✅ Sterk en robuust
✅ Verkrijgbaar in twee kleuren
❌ Optionele accessoires
Op dit moment is het de heropleving van Fanatec met zijn sim-racing assortiment. Deze operatie begon enkele maanden geleden met de lancering van nieuwe middenklasse Direct Drive-basismodellen: de ClubSport DD en DD+, die respectievelijk 12 en 15 nm koppel ontwikkelen. Dit werd gevolgd door de lancering van andere producten zoals stuurwielen, een handrem en 2 cockpits.
Wat chassis betreft, begon Fanatec zich te positioneren op het instapniveau voor nieuwelingen die op zoek zijn naar een product dat niet al te duur is, maar toch goede prestaties levert. En aangezien het ClubSport-assortiment bedoeld is voor meer ervaren bestuurders, richt Fanatec zich op dat laatste, omdat het erg populair is.
Aangezien de fabrikant een paar maanden geleden is overgegaan in de Corsair-paraplu, breidt Fanatec zijn catalogus uit met een gloednieuw chassis, de ClubSport GT Cockpit. In wat volgt, gaan we het uitproberen als een rig en kijken wat het te bieden heeft ten opzichte van de concurrentie, die nogal zwaar is in zijn segment.
Belangrijkste en technische kenmerken van het chassis
- 50 mm diameter stalen buisstructuur
- Typische GT-, F1- en rallyrijposities, afhankelijk van de instellingen van de bak
- Doorvoerbuizen voor onzichtbaar kabelbeheer
- Compatibel met het hele Fanatec ecosysteem, maar ook met dat van andere merken
- Diverse beugels beschikbaar voor versnellingspook, handrem, scherm, PC, enz.
- Zonder gereedschap afstellen van kuip, crankstel en voetsteunen
- Chassis volledig gedemonteerd geleverd, maar eenvoudig te installeren
- Verkrijgbaar in zwart en wit, net als de kuip van Fanatec.
Ontwerp chassis

Laten we beginnen met het ontwerp van deze GT Cockpit. Simpel gezegd: hij ziet er echt goed uit met zijn buisvormige structuur. De GT Cockpit is verkrijgbaar in twee kleuren en heeft een gestroomlijnd silhouet dat is geïnspireerd op de kooi-achtige bogen van racewagens.
Je kunt hem in zwart-wit of helemaal zwart krijgen. Bij de eerste optie zijn sommige elementen zwart, met name de voet en de pedalboardbeugels. De voet is voorzien van het Fanatec logo en gele doorgangstoetsen.
Een ander element dat ik moet noemen zijn de doorvoerbuizen. De buizen hebben een diameter van 50 mm en Fanatec gebruikt ze om de kabels door te voeren voor de verschillende apparaten die op het chassis worden geïnstalleerd. Dit resulteert in een strak bouwwerk, met weinig zichtbare bedrading.
En wie goed kijkt en een goed geheugen heeft, zal zien dat Fanatecs GT Cockpit een opvallende gelijkenis vertoont met de Corsair Cockpit. Dat klopt; ze zijn identiek. Corsair had dit chassis al ontwikkeld voor de overname door Fanatec, en de GT Cockpit vond vervolgens zijn weg naar de catalogus van het Duitse merk.
Assemblage op maat
Zoals je zou verwachten bij een product als dit, kun je de GT Cockpit zelf monteren, want hij wordt ongemonteerd geleverd. In tegenstelling tot de oplossingen van Simlab, waar je moet kiezen op welk dek de DD bases komen, gebruikt Fanatec een standaard met montage aan de onderkant of zijkant.
Het in elkaar zetten van de GT Cockpit is in absolute zin eenvoudig, grotendeels dankzij het feit dat de instructies gedetailleerd en zeer goed uitgelegd zijn in de montagehandleiding. Voor de goede orde: deze is digitaal, dus je hebt een smartphone of pc nodig om de GT Cockpit in elkaar te zetten.
Fanatec biedt ook optionele accessoires, zoals beugels voor het toetsenbord, de versnellingspook, de handrem, enz. die perfect bij dit chassis passen.
Vervaardiging en afwerking van de cockpit
De volledige structuur van de ClubSport GT Cockpit is gemaakt van staal, waardoor deze zeer stijf is. De buizen hebben een diameter van 50 mm en worden overal in de structuur gebruikt, met versterkingen van staalplaat.
De bouwkwaliteit is uitstekend en ik moet zeggen dat je niets minder zou verwachten van Fanatec. Alle onderdelen van dit chassis passen perfect in elkaar zodra de cockpit in elkaar is gezet. En ik heb echt niets aan te merken op de afwerking, die ook uitstekend is. Alle buizen, of beter gezegd hun randen, zijn gesneden zonder scherpe randen, wat erg praktisch is bij het in elkaar zetten om verwondingen te voorkomen. Nogmaals, dit is Fanatec, en de kwaliteit is er altijd.
Chassisafstelling
Dit chassis is voornamelijk ontworpen voor GT met zijn rijpositie. Maar dankzij de kuipstoelen van Fanatec kunnen we deze cockpit ook gebruiken voor andere motorsportdisciplines, zoals rally of F1.
De chassisplaten en dekken zijn zonder gereedschap verstelbaar en je kunt ook de kanteling en tussenruimte aanpassen. Fanatec heeft een Vesa-type monitorsteun geïntegreerd die geschikt is voor schermen van 32 tot 49 inch in ultrabreed, wat eerlijk gezegd erg groot is, maar praktisch als je geen opstelling met 3 schermen wilt.
Je kunt ook de afstand tussen het scherm en jezelf aanpassen, dankzij de geïntegreerde schuifsteun. Over het geheel genomen is de GT Cockpit een zeer verstelbaar chassis dat zich gemakkelijk aanpast aan alle rijders.
Sensaties tijdens het spelen
Zoals ik al zei, is het heel gemakkelijk om de GT Cockpit uit te rusten met sim-racing randapparatuur. Of het nu gaat om het onderstel, de pedalen, de bak of zelfs het scherm en de pc/console, het past allemaal gemakkelijk en er is zeker geen gebrek aan ruimte.
Zodra je je randapparatuur hebt en de juiste rijpositie hebt gevonden, is het tijd om de verschillende circuits van Assetto Corsa aan te pakken. Allereerst wil ik erop wijzen dat de randapparatuur voor simracen stevig aan het chassis is bevestigd, zelfs met een systeem zonder gereedschap. Het onderstel, de pedalen of zelfs de bak, niets beweegt tijdens de race, ongeacht je rijstijl of agressiviteit.
De GT Cockpit bleek tijdens de race erg stabiel en ook erg comfortabel. Er is me wel één interessant punt opgevallen, en dat zijn de trillingen die door de structuur gaan als je een crankset met haptische feedback hebt. Het was aangenaam, en ik denk niet dat het het resultaat is van een slecht ontwerp, want Fanatec heeft een scherp oog.
Een ander punt is de rijpositie. De stoel is erg laag in de GT Cockpit, bijna op de vloer. De configuratie van de F1 kuipstoel is natuurlijk niet ultra-immersief, maar het doet de truc voor een bestuurder die het haar van een eenzitter wil temmen. Voor mij gaat het heel ver. De GT Cockpit is een prachtig chassis dat een zeer competitief segment nieuw leven inblaast.

Chassis compatibiliteit
Dit chassis is natuurlijk compatibel met alle Fanatec sim-racing producten en apparatuur. Bovendien wijst het Duitse merk erop dat de GT Cockpit geschikt is voor de meeste apparatuur van andere merken, of het nu gaat om onderstellen, pedalen of kuipstoelen. Zorg er alleen wel voor dat je de juiste geleiders voor de stoel hebt.
De GT Cockpit bevat ook een Vesa monitorsteun die geschikt is voor schermen tot 49 inch ultrabreed. Het is echt heel goed en wordt standaard bij het chassis geleverd, iets wat je niet per se bij de concurrentie vindt.
Waar voor je geld
De GT Cockpit kost €915 en is verkrijgbaar vanaf 30 januari. Merk op dat de Fanatec kuipstoel (GT Cockpit Seat) ook te koop is op de website van het merk voor €340, met dezelfde beschikbaarheid. De prijs-kwaliteitverhouding van deze cockpit is wat mij betreft goed en past perfect bij wat de concurrentie van Simlab, Next Level Racing en Playseat te bieden heeft.
Mijn oordeel over Fanatecs Gt Cockpit
Als je op zoek bent naar een zeer goed uitziend, prachtig afgewerkt en extreem solide chassis voor een scherpe prijs, dan is de GT Cockpit de perfecte kandidaat. Of je zou hem op zijn minst in de top 5 van alle mogelijke producten kunnen zetten.
Fanatec is goed op weg om zijn sim-racetitel terug te winnen voor de consumentenmarkt, en de GT Cockpit speelt een belangrijke rol in die missie. Het is een chassis dat ik ten zeerste aanbeveel, vooral als je ecosysteem Fanatec is.
0 reacties